Борис Джонсън ще посети Москва

Това ще е първото подобно посещение от пет години

Британският министър на външните работи Борис Джонсън ще посети Москва в следващите седмици, за да обсъди различията между двете страни за Сирия и Украйна, съобщи днес Форин офис, информира Ройтерс.

Великобритания подкрепи санкциите срещу Русия, наложени след анексирането на Крим през 2014 г. Двете страни имат разногласия и по други въпроси като руската подкрепа за сирийския президент Башар Асад в гражданската война в страната му.

Въпреки това Джонсън е приел покана на руския си колега Сергей Лавров, а британското правителство отбеляза, че „Обединеното кралство ще се ангажира с Русия в неща, свързани единствено с националния му интерес“.

„Обсъжданията ще се съсредоточат върху двустранните отношения и текущи международни въпроси, включително Сирия и Украйна, по които продължаваме да имаме значителни разногласия“, каза говорителка на Форин офис. „Не става дума за връщане към нормалните взаимоотношения и министърът ще продължи да поддържа твърди позиции по темите, по които имаме разминаване“, добави говорителката.