Австрия призова за общоевропейска забрана на изяви на турски политици

Канцлерът на Австрия - Кристиан Керн заяви, че Турция се е отдалечила от ЕС в последните няколко години

Австрийският канцлер Кристиан Керн призова за обща забрана на ЕС на изяви на турски политици в подкрепа на референдума за конституционни промени, за да се избегне отделни страни членки като Германия да попадат под натиск от Анкара, предаде Ройтерс.

В интервю във в. „Велт ам зонтаг“ Керн заяви, че въпросните промени ще отслабят върховенството на закона в Турция, ще ограничат разделението на властите и ще нарушат ценностите на ЕС. Той призова също да се прекратят преговорите с Турция за членство и да премахне или ограничи помощта от 4,5 млрд евро, планирана за Турция до 2020 г.

„Трябва да преориентираме отношенията с Турция без илюзията за членство в ЕС“, каза Керн. По думите му „Турция се е отдалечила все повече и повече от ЕС през последните няколко години. Човешките права и демократичните ценности се погазват. Свободата на печата е чужда дума“. Керн разкритикува арестуването на кореспондента на в. „Велт“ Дениз Юджел и на много други журналисти, учени и държавни служители и призова за незабавното освобождаване на Юджел.

"В същото време", подчерта той, "Турция остава важен партньор в сферите на сигурността, миграцията и икономическото сътрудничество и изпълнява задълженията си по споразумението за мигрантите с ЕС."