Ердоган обвини Германия, че подпомага и подстрекава към тероризъм

На фона на напрегнатата ситуация премиерът на Турция Бинали Йълдъръм е провел телефонен разговор с германския канцлер

Турция отвърна на удара на германския канцлер Ангела Меркел за това, че не разкритикува решението на три германски града да забранят предизборни агитационни събития, свързани с референдума в Турция на 16 април за увеличаването на правомощията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава „Франс прес“. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Германия, че подпомага и подстрекава към тероризъм. Нападките са свързани със задържания в Истанбул журналист Дениз Юджел, писал материал за хакерски атаки срещу електронната поща на турския министър на енергетиката Берат Албайрак, който е зет на Ердоган. Самият президент нарече журналиста „германски агент” и „член на ПКК”.

Анкара и Берлин изостриха отношенията си през последните няколко дни, след като германски градове блокираха събития, на които турски министри трябваше да агитират пред турската диаспора, живееща там. „Меркел заявява, че те уважават свободата на словото; външният министър твърди, ние не сме оказвали въздействие върху това решение, но ако се вгледате внимателно в изказванията на двамата, те не критикуват решението“ на германските градове, коментира турският правосъден министър Бекир Боздаг. „Те не казват, че решението, взето от властите, е погрешно“, добави министърът.

Меркел заяви в петък, че решението било взето от общините, като германските власти спазвали свободата на словото и изразяването. Боздаг трябваше да говори пред турската диаспора в югозападния германски град Гагенау, но проявата беше отменена, докато градската управа на Кьолн също отмени разрешението за използването на зала, в която реч трябваше да произнесе турският икономически министър Нихат Зейбекчи.

Град Фрехен, който се намира в близост до Кьолн, също отмени предизборна проява на турските власти, която беше насрочена за неделя. „Питам, не позволявайки на турския правосъден министър да говори, това спазване ли е или не на германските човешки права, госпожо Меркел“, запита Боздаг.

Германският и турският министри на външните работи ще се срещнат следващата седмица, за да обсъдят необходимите въпроси.