Ердоган: Практиките на Германия не се различават от тези на нацистите

Турският президент отговори на забраната за митинги на привържениците му

Турският президент Реджеп Ердоган сравни днес с "нацистки практики" отмяната на митинги на негови привърженици в Германия, съобщи BBC. "Вашите практики не се различават от тези на нацистите", заяви Ердоган на митинг на жени в Истанбул в подкрепа на референдума за конституционните промени, разширяващи неговите пълномощия.

"Мислех, че е минало дълго време откакто Германия се е отказала от тези практики. Явно сме се заблуждавали", каза Ердоган. "Вие ни давате уроци по демокрация, а после пречите на министрите от тази страна да говорят там", посочи още Ердоган.

Отношенията между Анкара и Берлин се влошиха след отмяната в четвъртък и петък в Германия на митинги в подкрепа на референдума в Турция, на които бе планирано да присъстват турски министри. Турция реагира остро на отмяната на митингите, като обвини Германия, че действа за победа на "не" на референдума, но германският канцлер Ангела Меркел отговори, че решенията по въпроса за митинги не са от компетенциите на федералната държава, а от компетенциите на общините.

Меркел разговаря по телефона вчера с турския премиер Бинали Йълдъръм, за да се опита да успокои напрежението, а министрите на външните работи на двете страни е планирано да се срещнат в сряда в Берлин.