Красен Кралев: Политиката на ГЕРБ в спорта очевидно има силна подкрепа в Добрич

На кръгла маса Кралев представи програмата на ПП ГЕРБ в областта на спорта за следващите 4 години

Кръгла маса, посветена на развитието на спорта в България и в Добрич, се проведе тази вечер в хотел "Изида". Участваха Красен Кралев - министър на спорта във втория кабинет на Борисов и кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ-Варна. На срещата присъстваха и  кандидат-депутатите от ГЕРБ в осми добрички избирателен район вицеадмирал Пламен Манушев, Живко Мартинов и Ваня Колева. Участие в дискусията взеха и най-титулуваният български боксьор Ивайло Маринов, президенти и треньори на клубове от Добрич и региона.

Преди две години започнахме реформа в спорта, през този период имахме постоянна връзка със спортните клубове и получихме много добри отзиви, заяви Красен Кралев. Той обеща на всички отбори, че ще бъде на тяхно разположение за всякакви въпроси и предложения и през следващия мандат. Красен Кралев представи пред представителите на спортните клубове от Добрич програмата на ГЕРБ в областта на спорта за следващите 4 години. Красен Кралев заяви, че в нея има 5 основни приоритета за развитието на спорта.

Първата и най-важната е законодателната рамка - приемането на предложения от кабинета "Борисов 2" нов закон за физическото възпитание и спорта. Следват спортната инфраструктура, детско-юношеският и масовият спорт, справедливото разпределение на средствата за федерациите и присъствието на повече наука в спорта. Основен приоритет на ГЕРБ ще бъде изграждането на физкултурни салони в училищата, които нямат, и реконструкция на тези , които се нуждаят. От 2700 училища в България, 300 нямат салони , а 400 имат пригодени помещения, които не са годни за провеждане на пълноценни спортни занимания. Кралев припомни, че преди идването на ГЕРБ на власт в цялата държава е имало само една голяма зала - тази във Варна, и то в тежко състояние. Днес тя е ремонтирана, изградени са нови в София, Пловдив и Русе, работи се по тази в Бургас.

Сега България има фантастична спортна инфраструктура за провеждане на международни спортни състезания от най-висок ранг.сега ше продължим с изграждането на по-малки зали с капацитет 1500-2000 души и с подобряване на спортната инфраструктура за тренировки и подготовка на нашите спортисти, подчерта Кралев.

В Добрич трябва да се извърши ремонт на залата за лека атлетика и да се изгради нова многофункционална зала, ще продължим ремонтните дейности на стадион "Дружба", ангажира се Красен Кралев.

В България е много трудно при тази честа смяна на правителства и на политики да има едно постоянство и една доктрина, която да се следва. За всеки един от тези приоритети сме направили много през последните две години, но не ни стигна времето. Сигурно имаме и грешки, който не работи, той не греши, коментира той. 

"Нашата първа задача е да мислим за здраво поколение, а после за медали” – подчерта Кралев и заяви, че второто правителство на ГЕРБ се е преборило в училищата да има треньори, които да водят третия час по физическо възпитание в началния курс, но директорите не спазвали  това изискване.

Кралев бе категоричен, че частният бизнес трябва да влезе в спорта, а  частниците  да  могат да инвестират в спортната база за 20-30 години и да печелят от това.

Председателят на спортната комисия към общинския съвет Младен Матеев отбеляза, че градът ни се нуждае от нова многофункционална спортна зала за между 2 и 3 хиляди зрители, защото Добрич има два отбора, участващи в евротурнирите - волейболния и хандбалния. Според него залата ще бъде достатъчно ангажирана, защото ще може да домакинства и на държавни първенства по бокс, борба, вдигане на тежести.

Председателят на Общински съвет - Добрич Иво Пенчев запозна Красен Кралев с добрата практика общината да подпомага спортните клубове, предоставяйки им за реклама на спонсорите бившата тролейбусна мрежа. От възможността се възползваха волейболният, футболният и хандбалният отбор. Има интерес и от другите спортове, добави Иво Пенчев.

Красен Кралев се ангажира за съдействие на всеки конкретен проблем, поставен от представителите на спортните клубове в Добрич.