Кандидат-депутати в дебат за образованието

Представители на РБ и Обединените патриоти обсъдиха ключовите проблеми в системата

Какви са проблемите на образованието у нас и как трябва да се решат те - по темата в студиото на bgonair дебатираха Димитър Делчев, който е водач на листата в Благоевград на коалицията "Реформаторски блок - Глас народен", Георги Колев от Обединените патриоти и проф. Александър Кьосев.

Според Георги Колев от Обединените патриоти ключовият момент в орбазователната ни система е подготовката на свежи кадри за пазара на труда. "Ако ние не направим така, че това образование да носи реализация на децата ни, в живота нищо не сме направили - празнословци сме", коментира той.

"Ние от Обединените патриоти сме хора, които предлагаме практически решения. Ние сме за анализ на пазара на труда, анализ на нашите деца, трябва да говорим за резултата... Неграмотността е част от цялостното некачествено образование, не е достатъчно да си грамотен, трябва и да си подготвен за пазара", добави Колев.

"Статистиката сочи, че ранното отпадане се увеличава всяка година. Ти няма как да имаш грамотна нация. Тук проблемът няма да се реши със сложни анализи, тук въпросът ще се реши с решителни мерки. Предлагаме образованието да стане основен приоритет на държавата", коментира от своя страна Димитър Делчев.

Реформаторите предлагат комплекс от мерки, с които да се предотврати ранното отпадане от училище, като например да се преценява дали има вероятност даден ученик да прекъсне образованието си и при необходимост да се работи по-тясно с него. Сред предлаганите мерки са и глоби за родителите, чиито деца системно отсъстват от часовете.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен