Обществено недоволство, след спирането на плана за Национален парк "Пирин"

Общество

07-03-2017, 14:57

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Юлий Москов: Протестът на екозащитниците е поредният абсурд!

Владимир Каролев:Здравите сили победиха здравия разум

Обществено недоволство избухна в социалните мрежи, след като министерството на околната среда и водите под натиска на няколко десетки еколози спря отново Плана за управление на национален парк "Пирин", информира Тв Европа. Експерти също са категорични, че няма нужда да се прави екооценка на плана, защото няма подобна практика. А и се прави екооценка на всеки отделен проект впоследствие.

Здравите сили победиха здравия разум - така икономистът Владимир Каролев коментира новината, че новият устройствен план за управление на Национален парк Пирин все пак ще бъде подложен на екооценка. В понеделник министърът на околната среда Ирина Костова отмени първоначалното си решение планът да влезе в сила без подобна оценка. Това стана под натиска на няколко десетки еколози, част от които са и кандидат-депутати. Намеси се и президента Румен Радев, който настоя за преразглеждане на решението. Това обаче е грешка е мнението на експертите.
Еколозите твърдят, че новият план за управление на Пирин дава възможност за незаконна сеч и масово строителство в планината. Това е лъжа - контрааргументират специалистите.

И Владимир Каролев, и Красен Станчев са единодушни , че от решението на министъра на околната среда губи и природата, губи и туризмът.