ЕС затяга мерките за сигурност по външните граници на шенгенската зона

Свят

07-03-2017, 16:41

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Европейски лидери се обявиха за развиване на Европа на различни скорости

Отсега нататък всички членки на ЕС трябва да извършват непрекъснати проверки на всички пристигащи и заминаващи лица

Съветът на ЕС реши да засили паспортния контрол по външните граници на шенгенската безвизова зона, което включва граничните пунктове, пристанищата, терминали на жп гари и летища, се казва в официално съобщение.

Отсега нататък всички членки на ЕС трябва да извършват непрекъснати проверки на всички пристигащи и заминаващи лица, включително и на тези, които имат право на безвизиво придвижване и на граждани на ЕС с оглед установяване дали не фигурират в Шенгенската база данни (SIS) и в базата данни на Интерпол за откраднати и загубени документи.

„Засилването на контрола по външните граници е важна стъпка за намаляване на терористичната заплаха и увеличаване на защитата на нашите граждани. Систематичните проверки по външните граници ще позволят значително да намалее заплахата за нашата вътрешна сигурност, в частност, от чуждестранни терористи и завръщащи се бойци”, се казва в съобщението на Европейския съвет.

Под „завръщащи се бойци” се имат предвид европейски граждани и постоянно живеещи в ЕС лица от арабски произход, които са участвали активно в бойни действия в редица страни в Северна Африка, включително в Либия, Сирия и Ирак във формирования на радикални ислямисти.