Румен Радев приветства споразумението СЕТА в Брюксел

Този текст срещата на върха на ЕС прие късно снощи, включително със съгласието на българския президент

„Европейският съвет приветства гласуването в Европейския парламент по Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) и очаква неговото временно приложение“. Този текст срещата на върха на ЕС прие късно снощи, включително със съгласието на българския президент Румен Радев, съобщават от informo.

През предизборната си кампания той се изказваше против СЕТА, срещу споразумението се обяви и Корнелия Нинова, лидер на БСП, партията, която издигна кандидатурата на Радев. Нинова открито заяви, че България няма да ратифицира СЕТА, ако БСП е на власт. Евродепутатите на БСП гласуваха против СЕТА, когато Европейският парламент го ратифицира в Страсбург на 15 февруари т. г.

Приетите снощи от лидерите заключения обаче имат декларативно-пожелателен характер, защото Полша отказа да ги подпише. Така министър-председателката Беата Шидло реагира на преизбирането на сънародника ѝ Доналд Туск за втори мандат като председател на Европейския съвет.

Румен Радев участва и в дискусията за бъдещето на Европейският съюз. В нея той представи позицията на България като страна, която не приема задълбочаването на различията в Европейския съюз, както и тенденцията за затвърждаването на „Европа на две скорости“ и за формирането на център и периферия.