Юнкер: Европа на различни скорости не цели да раздели континента

Brexit няма да означава край за ЕС и останалите 27 страни ще продължат да вървят напред

Европа на различни скорости след Брекзит, която някои европейски лидери подкрепят, предизвиквайки недоволството на източноевропейските страни, няма за цел да създаде нова Желязна завеса, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Франс прес, информира БТА.
"Забелязах не без изненада, че някои колеги виждат в това въвеждането на нова разделителна линия, нещо като нова Желязна завеса между Изтока и Запада. Нямаме подобни намерения", увери Юнкер на пресконференция в Брюксел.
Лидерите на страните от ЕС се опитаха днес, без британската премиерка Тереза Мей, да сближат позициите си по бъдещето на ЕС, създавайки проект за обща декларация, която да публикуват на 25 март, когато се отбелязват 60 години от подписването на Римския договор.
Но някои страни от Източна Европа начело с Полша и Унгария са против това в този текст да се говори за напредък на малки групи страни по определени теми, отделно от останалите. Източноевропейски лидери се опасяват, че тези, които откажат да участват във формите на "засилено сътрудничество", де факто ще имат по-малко влияние върху процеса на вземане на решение и рискуват да станат "страни от втора зона".
"Не се опитваме да променим договорите", обясни Юнкер. "Така наречената Европа на различни скорости вече съществува, и то не само по отношение на еврозоната или Шенгенското пространство", добави той, посочвайки две големи постижения на ЕС, в които не участват всичките 28 страни членки. "Засилени форми на сътрудничество" са създадени даже в рамките на Еврогрупата, подчерта председателят на Европейската комисия. 10 от общо 19-те страни, приели общата валута, решиха да си сътрудничат за въвеждането на данък върху финансовите транзакции.
Юнкер призова европейските лидери и към енергични действия в момент, когато еврофобски и популистки формации може да постигнат успехи на изборите в няколко европейски страни през идните месеци, започвайки с парламентарните избори на 15 март в Холандия. "Убедените европейци, които не се помръдват, не стигат толкова далеч, колкото спринтиращите популисти", каза той.
Председателят на Европейската комисия подаде ръка и на Великобритания, която се очаква до края на месеца да уведоми ЕС официално за желанието си да напусне съюза. "Не харесвам идеята за Брекзит, защото бих искал да сме в една лодка с британците. Надявам се, че някой ден те ще се качат отново в лодката", заяви той.
Юнкер обаче подчерта на заключителната пресконференция, че напускането на Великобритания няма да означава край за ЕС и останалите 27 страни ще продължат да вървят напред, отбелязва ТАСС.
На срещата на високо равнище в Рим по повод 60-ата годишнина от Римския договор ЕС ще утвърди своето "единство в многообразието", заяви в Брюксел германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от АФП. "Девизът е, че сме единни, но единни в многообразието", обясни тя, коментирайки целта на срещата на високо равнище в Рим, където ще се съберат 27-те страни членки на ЕС без Великобритания.
Този девиз "винаги присъстваше през последните шест десетилетия", подчерта Меркел на пресконференция днес. "Искаме, и всички са съгласни, да дадем знак за единство и солидарност", добави тя, припомняйки, че ЕС е модел за успех въпреки всички проблеми, с които се сблъсква.
Германската канцлерка добави, че в началото на следващия месец ще бъде организирана извънредна среща на държавните и правителствени ръководители за обсъждане на процедурата за напускане на Великобритания, предаде ТАСС. Очаква се писмото от Лондон, уведомяващо официално за намерението на страната да напусне ЕС, да пристигне до края на този месец, отбелязва тя. "Ако дойде следващата седмица, извънредната среща на високо равнище ще се състои на 6 април. Ако дойде по-късно, ще се наложи да намерим дата след 6 април", добави германската канцлерка. "Напълно готови сме и ще очакваме това с интерес", уведоми тя, отбелязвайки, че "не е толкова важно в кой точно ден ще пристигне писмото".
Германското правителство вече е заявявало, че обсъждането на всички условия за излизане на Великобритания от ЕС може да започне едва след като Лондон уведоми официално Брюксел за своето намерение.
Германия и Франция са призовали днес страните от ЕС да приемат сценария за "Европа на различни скорости", за да се справят с изпитанието на Брекзита, съобщава ЕС. "Трябва някои да могат да напредват по-бързо", заявил е френският президент Франсоа Оланд, защото Европа "показа, че не е способна да взема решения в точния момент". Той посочи отбраната, еврозоната, хармонизирането на данъчната и социалната политика като области, в които определени групи страни трябва "да могат да вървят по-бързо и по-далеч, без да затварят вратата пред никого".
Страни като Белгия, Люксембург и Испания са подкрепили тази идея. Страните от Източна Европа, особено Полша, Унгария, Чехия и Словакия, се обявяват против, отбелязва АФП.