Eвpoдeпyтaти oт ГEPБ ĸoмeнтиpaxa пoзициятa нa Paдeв зa CEТA

Евродепутатите разкритикуваха БСП, че казват едно в България, а в Европа - друго

Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, Мария Габриел и Андрей Новаков коментираха на брифинг позицията на президента Румен Радев за СЕТА, изразена от него в Брюксел.

„Надявам се, че българските политици в Брюксел все пак няма да говорят едно, а в България да казват друго“, каза още Ковачев. „Пример за това е истеричното поведение на БСП по темата за миграцията”, добави той. Ковачев заяви, че служебният кабинет и президентът Радев показват, че искат ЕС да е единен и не показват шизофренично поведение като това на Корнелия Нинова.

„Искам да поздравя и да приветствам това, че и президента Радев, и служебното правителство продължават политиката на правителството на г-н Бойко Борисов по отношение на нашия ангажимент в НАТО“, каза той и посочи, че ги поздравява и за това, че са подкрепили Доналд Туск за председател на Европейския съвет, както и че не са повдигнали въпроса за санкциите срещу Русия. Според него това показва, че президентът и служебното правителство имат държавническо отношение и искат ЕС да бъде единен, „а не това шизофренично поведение на Нинова и БСП“.

Андрей Новаков допълни, че във връзка със споразумението с Канада БСП се заиграва със страховете на хората. „Тревожи ме и, че за пореден път ни докарват национален резил“, каза той и даде пример с това, че в България говорят едно, а в Европа обратното. Новаков подчерта, че България е първа в ЕС по усвояване на евросредства.

„Оценяваме високо действията на президента, който не позволи страната ни да излъчи противоречив сигнал, когато става въпрос за много важни решения“, заяви евродепутатът Мария Габриел. По думите й, всичко това е въпреки натиска от политическата сила, която го е издигнала. „Показа се държавническо поведение“, заяви Габриел. Според нея това е изключително важно. „Трябва да бъдем много внимателни, към сигналите, които се излъчват тук на национално ниво, защото всеки сигнал се интерпретира в Брюксел“, коментира евродепутатът. Габриел подчерта, че е важно България да се смята за страна, чиито декларации се припокриват с действия и интерес. „В момента държавите членки се пренареждат. От нас зависи да бъдем в ядрото или в периферията. Направено беше много за това България да има този имидж“, заяви още тя.