Кунева: Конфликтът между Холандия и Турция надхвърля ЕС

Политика

13-03-2017, 18:43

Снимка:

btv.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цецка Цачева: Развитието на Северна България е акцент в следващ управленски мандат на ГЕРБ

Страната ни трябва да направи много ясен план какво следва за всеки един от вариантите пред ЕС, като се анализират ползите и загубите от всеки един

„Това са държави членки на НАТО и тук са заплашени отношенията и в Европейския съюз, и в НАТО”, поясни тя. По думите й желанието на холандското правителство проблемите да се решат цивилизовано е било отхвърлено от Турция, а изказванията на Реджеп Ердоган, че Холандия и Германия са нацисти само са влошили нещата, заяви Миглена Кунева в btv.

„Това променя бъдещето на Европа, на Европейския съюз, променя и динамиката на Балканите”, поясни Кунева. Тя добави, че създалата се обстановка е добър повод страната ни отново да повдигне темата за създаването на международна охрана на външните граници на ЕС.

„Аз няма да спра да повтарям, че неизползването на възможността да станем бързо член на Шенген ще ни накара да плащаме цената за това”, каза Кунева.

По-рано през деня от Реформаторския блок разпространиха официално съобщение, в което призовават служебното правителство и президента Румен Радев да преосмислят отварянето на секции за гласуване в Турция на предстоящия ни парламентарен вот.

„Това означава, че обстановката трябва да се следи внимателно и ако има опасност да се изкриви вота да се вземат мерки от служебното правителство, което е назначено тъкмо за това”, каза Кунева.

„Когато страната ни има ясен план и имаме доказателства какво за нас е най-добре, тогава можем да говорим, а не да се тюхкаме”, каза Меглена Кунева.

Тя обясни идеята за „Европа на две скорости” с ниското ДДС у нас. „Ние искаме ли да имаме еднаква ДДС ставка в цяла Европа – не, не искаме. Това е едно от нещата, които България много твърдо се опитва да запази”, поясни Кунева.

По думите й страната ни трябва да направи много ясен план какво следва за всеки един от вариантите пред ЕС, като се анализират ползите и загубите от всеки един от петте сценария.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"