Холандски изследователски кораб ще проведе проучвания в Черно море

Региони

15-03-2017, 16:20

Снимка:

pixabay

Автор:

Ева Минчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кралев: Варна има нужда от още един басейн

Дейностите са свързани с осъществяването на дългосрочния проект „Black Sea Maritime Archeology Project”

Правителството разреши пребиваването на научно-изследователския кораб „Pelagia”, плаващ под знамето на Кралство Нидерландия, в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на България, включително посещения на пристанищата Варна и Бургас, в периода от 23-25 март 2017 г. за извършването на океанографска експедиция, съобщават от БНТ.
Дейностите са свързани с твяването на дългосрочния проект „Black Sea Maritime Archeology Project”. Основната цел на проекта е да бъдат реализирани комплексни морски археологически проучвания в югозападната част от акваторията на Черно море, за да бъде съставена карта на подводното културно наследство на България, да бъде обогатена информацията за промените в морското ниво и климата, повлияли върху живота на праисторическите и исторически общества в Черноморския регион.
През предходните години редица български и чуждестранни научни институти проведоха океанографски експедиции, свързани с осъществяването на проекта, като правителството осигури необходимите условия за провеждането им.