Брутална манипулация срещу България и Банско в немска телевизия по донос на „еколози“

По донос на „еколога“ Тома Белев, представящ се от „Асоциация на парковете“, без да има законно право на това и с подкрепата на швейцарското WWF, което в България се управлява от жена му Веселина Кавръкова, немско-френския телевизионен канал ARTE пусна документален филм срещу България и Банско. Консултанти са Тома Белев, Александър Дунчев, и двамата кандидати за депутати от движение „Да България“, и Асен Йорданов от сайта „Бивол“.

Поводът за доноса и филма са възстановителните работи, които се извършиха за да се преодолеят щетите от наводнението през есента в Банско. Тогава огромно бедствие връхлетя града и само благодарение на денонощната работа на хората от града, концесионера и доброволци се размина без жертви.

Вследствие на няколкодневни валежи река Глазне, в която се събират водите на половин Пирин, заля града, разруши улици, къщи и хотели и разруши ски пътя към Банско. Стихията влачеше камъни и дървета все едно са сламки. Областният управител и Кмета обявиха тридневно бедствено положение. И държавата се включи. От МОСВ дадоха светкавично всички разрешения, защото Пирин е Национален парк и обект на ЮНЕСКО и нищо в него не се позволява без изрично разрешение. Денонощно екипи възстановяваха града и ски пътя за предстоящия зимен сезон. Само за седмица, благодарение на хората и техниката, щетите бяха отстранени и Банско успя да открие зимният ски сезон. Той ще се окаже най-успешният в досегашната история на града.

Но, както е известно, всичко хубаво, което се случва в Банско, кара „еколозите“, начело с Тома Белев, да се опитват да го дискредитират и провалят. Още по време на възстановителните дейности в ски зоната са се изсипали десетина „еколози“ заедно с екипа на френско-немската телевизия.

Спасяването на града от бедствието е толкова брутално, тенденциозно, манипулативно и едностранно представено, че няма нищо общо с най-елементарни журналистически стандарти. Дори укрепването на брега на реката е представено едва ли не като екологична катастрофа и възможност Пирин да бъде унищожен. Авторите на филма и консултантите представят България като най-корумпираната държава в Европа, гангстерските убийства преди повече от 15 години са представени сякаш са се случили вчера, изтъква се, че нямало никаква медийна свобода в България, а тази, която има, била платена. Тома Белев е представен като героя, който черпел кураж и опора от мрежата от „природозащитници“. Даже се били опитали (разбира се, без да каже кой и защо) да го подкупят с 3.5 милиона евро.

Знаем, че зелените са продажни, но участието им в този филм на немско-френската ARTE надхвърля всякакви граници. Слугуването на чужди интереси и на конкурентите на зимния туризъм със сигурност е подплатено с някакви облаги, защото „еколозите“ не правят нищо даром.

Злепоставянето на България е честа практика на нашите „еколози“, особено в чужбина. Това не е първият филма на тази не толкова популярна телевизия срещу България и Банско. Със сигурност някои е платил заснемането и излъчването на тенденциозния филм, защото надали френско-немската телевизия ARTE, която е с рейтинг под 1% в Германия, без стимули ще тръгне да прави филми срещу България и Банско.

Щетите от бедствието в Банско са преодолени, всичко е възстановено, мина и без жертви, ски пътят работи. Сезонът е в разгара си и градът е пълен с туристи и над 300 милиона по света гледаха незабравимата победа на Радослав Янков в сноуборда.