Владимир Каролев: Шепа „еколози“ експлоатират бедственото положение в Банско

От няколко дни шепа български „еколози“ експлоатират бедственото положение в Банско за собствените си цели както обикновено правят всяка есен – саботаж на ски сезона

Публикуваме без редакторска намеса коментар на Владимир Каролев от профила му в социалната мрежа Фейсбук във връзка с манипулации за саботаж на ски сезона в Банско.

Ето и пълния текст:

"От няколко дни шепа български „еколози“ експлоатират бедственото положение в Банско за собствените си цели както обикновено правят всяка есен – саботаж на ски сезона. Но тъй като доста от тях реално не са стъпвали в Пирин, пишат умопомрачителни глупости. Да им разясня някои елементарни географски понятия и факти за тази планина, защото всяка година ходя в Пирин извън ски сезона поне 50 дни и знам почти всички пътеки, потоци и езера в тази планина. Първо, площта на ски зона Банско е само 120-150 хектара и водосбора на пистите е съвсем малък, оттичащ се в река Ечнище, която минава през Шилигарника и съвсем малко е повишила нивото си. Тази река не се е разляла и не е причинила никакви щети. Съответно няма никакви щети и по ски пистите. Второ, основните водосбори на река Бъндерица са в Бъндеришкия циркус и езерата там (Дългото, Жабешкото, Муратово, Рибно Бъндеришки езеро, Окото и още няколко малки безименни езера) са високо над ски зоната. Трето, същото е положението и с река Дамяница, чийто водосбор е един от най-големите в Пирин и обхваща циркусите Валявишки, Превалски, Газийски, Типишки, които също са зад ски зоната и над нея и водосбора включва над 20 езера. Четвърто, има излизане от коритата и повишаване с разливи на реките Пиринска Бистрица и Санданска Бистрица – тоест, не само към Банско, а и към Кресна, Струмяни и Сандански, където са наводнени села. Те се оттичат и вливат в Струма. Поройният дъжд е бил огромен на територията на цялата планина. Река Глазне е поройна река и още отпреди 60 години в Банско (далеч преди да има ски писти и каквото и да било) и за овладяването й са започнали да се правят подпорни стени и укрепване на коритото. Призовавам хора и набедени "зИлени" експерти, които не са стъпвали в Пирин, да спрат да използват трагедията на местните хора и бедственото положение за собствените си тесни политически цели. P.S. Поствам няколоко снимки от водосборите на реките Бъндерица и Демяница, които вливайки се над Банско стават Глазне и нямат нищо общо с водосбора на пистите от ски зоната."