Нови опери за първи път на сцената на Старозагорската опера

На 22 март от 19.00 часа

На 22 март от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще бъдат представени за първи път три съвременни оперни заглавия: „Стената“, „Африканска окарина“ и „Аукцион“. Композиторите Енрико Травалионе, Никола Стрефелини и Карл Фиорини са победителите в Международен конкурс за написване на камерна опера за Държавна опера-Стара Загора, който бе обявен през 2015 година и приключи успешно през септември 2016 г. Датчанинът Мортен Роесен бе избран за режисьор на техните едноактни творби, а спектаклите ще дирижира роденият в Рим, но живеещ в Лондон изявен диригент и композитор Димитри Скарлато.

Сюжетите и на трите опери разглеждат парадоксите в съвременното общество и са своеобразни метафори на влиянието на социалната среда върху  хората и обществото като цяло.

Вечерта, посветена на съвременната опера, ще започне със спектакъла на  операта „Стената“ от Енрико Травалионе. В „Стената“ се разказва за натиска, който политиката оказва върху обществото. Политиката е представена метафорично чрез образите на двама министри, а обществото  - чрез двойка млади влюбени. Младите са пациенти в лудница /авторът намеква за това как политиката влияе върху хората  и ги довежда до лудост/. Двама неуравновесени млади хора в една лудница зад една стена /преградата между тях/. Въпреки лудостта и всичко, което се случва около тях, двамата успяват да стигнат един до друг, да се влюбят - независимо от преградната стена. Режисьорът представя интересно и оригинално стената – олицетворение на техните чувства и емоции. Стената е от прозрачен материал, опънат на две рамки. Зрителят не вижда  младите хора, но вижда техните ръце, лицата им. Сменят се различни сцени, в които политиците  извършват опити върху двойката, дори упражняват насилие, но накрая чувствата между двамата надделяват.  Когато остават сами за пореден път,  те се приближават максимално един до друг и разкъсват преградата – символ на човешкия стремеж за свобода и бягство от оковите. Но не задълго….Точно тогава политиците идват отново, приспиват младежа  и отделят девойката ...

Втората опера „Африканска окарина“ е от Никола Стрефелини. Историята е за младо семейство, което не може да реши своите проблеми и да овладее своите различия в годините – живели са заедно, но изневерите и особено пристрастяването на мъжа към киното и филмите на Чарли Чаплин /мъжът е абсолютен киноманиак/, провокират тяхната раздяла. Спектакълът започва с това как семейната двойка отива при специалист и заявява, че иска развод. А специалистката-психотерапевт  всячески се стреми да разбере, в какво се състои проблема при тази двойка. Тайната е в една малка окарина – древен африкански музикален инструмент...Провокацията е за публиката - дали младото семейство ще се раздели или ще продължи живота си заедно.

В третата част на специалната вечер ще бъде представена моно операта „Аукционът“ от малтийския композитор Карл Фиорини. Тук историята се развива около един търг, участват няколко статисти, но действащото лице е само едно. Вниманието се фокусира върху логиката на търговеца, който продава всичко и на всяка цена. Успява да убеди хората /публиката в случая/, че продаваната стока е крайно нужно, крайно потребна и най-висококачествена. Стига се до различни парадокси, в които търговецът продава ябълка, продава мебели, продава дори и хора – избира човек от публиката и го представя като „стока“ в аукцион с наддаване. Силно преувеличен е проблемът с търговията – когато няма „спирка“, се рискува да се прескочи тънката граница на приличието и дори да се превърне в опасна мания за продаване на души.

 Музиката на трите произведения е много различна. „Стената“ се опира на основата на експресионизма, докато втората опера е по-скоро „полифония на 21 век“ . В „Аукцион“  има елементи на мюзикъл с влияние от музиката на Ленард Бърнстейн. Режисурата е провокативна, динамична. Режисьорът Мортен Роесен /Дания/ е млад и пълен с идеи, екипът като цяло е младежки. Мортен Роесен е намерил нестандартен начин да представи историите на трите опери и да усвои сценичното пространство. Сцената е празна, има само няколко чисто сценични акцента – две платна, на които се прожектират лицата на героите в реално време, кръгът се върти постоянно и създава 3D възприемане.

Денис Иванов, помощник-режисьор

 В премиерните оперни спектакли участват артисти на Старозагорска опера и млади оперни  артисти от различни страни:

 В „Стената“ от Енрико Травалионе:

Рик Уилебрордс, Игнат Желев,Ивайло Йовчев, Амалия Лазарчук

 В „Африканска окарина“ от Никола Страфелини: Рик Уилебрордс, Марина Пачеко, Михаела Берова, Кристофър Лемингс

 В „Аукционът“ от Карл Фиорини:

Барнаби Биър, Кристофър Лемингс, Марина Пачеко, Амалия Лазарчук

Повече за режисьора Мортен K. Роeсен /Дания/:

Мортен Роесен има магистърска степен по Драматургия от Aarhus University, Дания. Работил е като асистент-режисьор в Кралския датски театър, Датската национална опера, Aarhus театър и Teatret VED Sorte Hest.

Бил е стажант при Каспър Холтен в Дойче Опер, Берлин и в Театър ан дер Вин, Виена. През 2011 г. Мортен Ройсен печели Ring Award Off за постановката си на оперетата "Прилепът" от Й. Щраус в Грац, Австрия.

Като режисьор той е работил за датския музикален театър Figura, сръбската оперна трупа Опероса, в Копенхаген – за Opera Festival и в българския театър – за независимата продукция на Група 36 маймуни.

През 2011 г. получава стипендия на международния форум в Theatertreffen в Берлин. През 2017 г. той се класира за полуфинала на конкурса за наградата Ring.