Гърция има още доста работа преди споразумение с кредиторите

Атина се надяваше всички спорни въпроси да бъдат решени до 20 март

Гърция и международните й кредитори не успяха да постигнат съгласие по три базисни теми – социалното осигуряване, трудовата реформа и енергетиката в поставения по-рано срок до 20 март, когато ще има заседание на Еврогрупата, коментира в. "Български новини".

Атина се надяваше всички спорни въпроси да бъдат решени до 20 март, като така страната да получи втора положителна оценка в хода на програмата за реформи.

Третата помощна програма предвижда на южната ни съседка да бъдат предоставена сума до €86 млрд. при условие, че правителството на социалиста Ципрас проведе радикална реформа в социалния и икономически сектор в страната.

Въпросите, по които е постигнат консенсус между Атина и кредиторите й са следните – суперфондът за управление на държавно имущество, приватизацията и извънсъдебното регулиране на задълженията.

Кредиторите обаче желаят реформи на енегийния пазар, неговата либерализация и приватизация на държавното енергийно предприятие.

Въпреки неуспеха на преговорите, Гърция не е изправена пред непосредствена заплаха заради неналичието на свежи пари от външни заеми. Такива няма да са нужни на южната ни съседка до юли, когато тя ще се нуждае от близо €7 млрд., за да обслужи държавния си дълг.