Ева Майдел: БСП не разбраха как се отстоява българския национален интерес

Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП: Политическото лицемерие на БСП да говорят едно в България, и съвсем друго в Брюксел достигна нови измерения

"След като миналата седмица евродепутатите на БСП подкрепиха общата позиция на българските евродепутати за защита на въглищната енергетика в България, ден по-късно те гласуваха за забрана на субсидирането й с оглед да се възпрат експлоатацията и използването на изкопаеми горива. За пореден път от БСП не защитиха националния интерес на България, защото въглищната енергетика е от национално значение с над 33 000 пряко заети и над 120 000 в съпътстващи дейности“, заявиха българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, Ева Майдел и Андрей Новаков на пресконференция по темата за въглищната енергетика.
Владимир Уручев информира, че изкопаемите горива са субсидирани в целия свят, а забраната на субсидирането им само в ЕС ще покачи цената на електроенергията и ще доведе до загуба на конкурентоспособност и работни места в европейската икономика. “Това важи в пълна степен за България, чиято енергетика зависи в голяма степен от въглищата.  Намаляване на субсидиите трябва да върви по един съгласуван начин в целия свят“, заяви Владимир Уручев.
„За 10 години от членството ни в ЕС от БСП не разбраха как функционира той и как се отстоява българският национален интерес. Това не е първият случай, в който българските социалисти нямат представа как гласуват в ЕС. След подкрепата им за миграцията от трети страни към Европа, гласуването за СЕТА и продължаването на санкциите срещу Русия, за пореден път от БСП казват едно на стълбичката на самолета в България и гласуват друго, когато са в Брюксел. И този път ли се „объркаха“, попита евродепутатът от ГЕРБ/ ЕНП Ева Майдел. По думите й този път жертва на гласуването им станаха всички семейства на миньори и свързани с въглищната енергетика в райони като Стара Загора.
Андрей Новаков подчерта, че само през последните няколко години по време на управлението на правителството на Бойко Борисов са реализирани редица проекти в сферата на енергетиката. “Чрез Механизма Свързана Европа беше изготвена проектна готовност както за тунел Яденица, така и за далекопровод от района на Стара Загора до Бургас. Тези мерки имат за цел да стабилизират системата и да повишат производствения капацитет на България, така че да може да изнася електроенергия“, коментира Андрей Новаков