Повече от 140 участници се включиха в обучението за доброволци на „Пловдив 2019“

Мисия Пловдив

20-03-2017, 10:44

Снимка:

фондация „Пловдив 2019“

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Пловдив 2019“ обучава за доброволци за Европейска столица на културата

Да си доброволец на Европейска столица на културата е истинско приключение, страхотно изживяване и незаменим опит

Практическо обучение за доброволци събра повече от 140 участници от различни възрасти в Дома на културата.
Двата дни на обучението бяха посветени на изграждане на умения за работа в екип при организирането на мащабни културни прояви. Водещ лектор на срещата, организирана от "Пловдив 2019", беше Мери Садовска – координатор  и куратор от Вроцлав – Европейска столица на културата 2016.
"Доброволецът на Европейска столица на културата е човек, който има комплексни умения. В зависимост от събитието, в което участва, той трябва да прояви различни качества", сподели Садовска. Според нея театралните техники за обучение спомагат теорията да бъде трансформирана в практика. Хората започват да възприемат събитието като реално действие, а не като абстракция.
Отговорността и лоялността са основни качества на доброволеца. От неговите решения зависи успеха на организацията. Навременна информираност, бърза реакция в непредвидени ситуации, владеене езика на тялото, са специфичните качества, върху които работиха участниците.
„Да си доброволец на Европейска столица на културата е истинско приключение, страхотно изживяване и незаменим опит“, каза Мери Садовска на доброволците и допълни, че всяко лично качество трябва да бъде осмисляно като полезно за каузата на доброволчеството.
Обучението за доброволци е част от платформата за развитие на капацитет ФОРУМ 2019 на Пловдив – Европейска столица на културата. Освен регистрация в доброволческата мрежа всеки от участниците получи сертификат.
Доброволческата програма на Пловдив стартира в края на миналата година с първа обучителна среща от серията Форум 2019. До момента в доброволческата мрежа на Европейската столица на културата има регистрирани близо 600 желаещи да участват. До края на годината предстоят още четири обучения, които целят разширяване на диапазона и възрастовите групи, които ще участват в реализацията на мащабния проект.