ДАМТН: Приключи проверката на язовирите, при които имаше нарушения

За 29 собственика е стартирала процедура по административно-наказателно производство

Приключи проверката на язовирите, при които имаше нарушения. Това става ясно от съобщение на сайта на ДАМТН. В периода януари – март 2017 г. Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) извърши проверки на 205 язовира, за които по-рано бе дадена информация, че са с по-голям брой установени нарушения.

За установените неизпълнени предписания от предходни проверки и при наличие на основание за 29 собственика е стартирала процедура по административно-наказателно производство. За една част от собствениците все още не са изтекли сроковете за представяне на изискани писмени доказателства, след представянето на които, ще бъдат предприети действия за изпращане на покани за съставяне на актове.

Шест от проверените язовири са напълно изпразнени или се поддържат на минимално водно ниво. За други 3 язовира са изпратени документи и за тях е в ход процедура по извеждане от експлоатация.

В хода на проверките ДАМТН установи, че дадените по-рано предписания са изпълнени при 14 язовира, което не налага предприемане на административно наказателни мерки. На 129 от проверените язовира са поставени кратки срокове за изпълнение на даваните предписания, след изтичането, на които ще бъдат извършени нови проверки, с които да се установи дали същите са изпълнени.

Проверките на тези и всички останали язовири ще продължат през цялата година, при спазване Закона за водите и в рамките на правомощията на служителите в Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“, в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.