Стефан Янев: Има сигнали за изпращане на есемеси в Турция за агитация

Издадени са предупреждения и актове на партии за нарушения на изборния процес - агитация на чужд език и използване на предизборни клипове

Имаме сигнали, че от Турция се организират автобуси с избиратели за вота на 26 март, но е трудно да се каже откъде идва организацията. Това посочи служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев в bTV. Той коментира, че дори да има спонсорирана кампания, то тя лесно може да се скрие зад други организации.

Той е категоричен, че в момента има повишена чувствителност към т.нар. изборен туризъм особено на фона, че и Турция се готви за избори – референдума на 16 април.

Издадени са предупреждения и актове на партии за нарушения на изборния процес - агитация на чужд език и използване на предизборни клипове, добави още Янев.

Той потвърди, че има информация за изпращане на есемеси в Турция, но не квалифицира дали това е притискане и оказване на влияние.

По повод отношенията между България и Турция министърът посочи, че се стремим да запазим и поддържаме добрите отношения, но използваме наличния дипломатически инструментариум, за да регулираме ходове, които бихме квалифицирали като опит за намеса във вътрешните ни работи. Такъв ход е извикването на турския ни посланик Надежда Нейнски. Така се дава знак, че има нещо, което превишава рамките на добрия тон в отношенията ни, уточни Янев.

По думите му Нейнски не е отзована, а е тук на консултации. Този ход също е и сигнал към турския посланик у нас Гьокче, към когото са отправени послания, по повод участието му в изборния процес у нас.

Служебният вицепремиер заяви още, че агитация от страна на министър в Турция за нашите избори също би могло да е намеса във вътрешните ни работи.

По повод тримата експулсирани турски граждани Янев посочи, че е по-добре да не влиза в детайли за дейността им тук и добави, че са агитирали и „са вършили неща в контекста на нарушение на интересите на държавата”.

Очаква се засилен пътникопоток на границата ни с Турция на изборите в неделя и Янев изключи да очаква напрежение извън по-затрудненото преминаване на КПП-тата.

Янев се обяви за по-смислено говорене от организаторите на протестите по границата с Турция. „Тези протести са оглавявани от политици които са кандидати за парламента и с този вид действия те нарушават закона. Не очакваме провокации, протестите ги приемам като част от предизборната игра и изразяване на нагласите на група хора”, категоричен е вицепремиерът.

Дни преди вота обстановката в страната е спокойна, добави той и апелира всички сигнали за купуване на гласове и изборни нарушения да се подават на 112.

Струпване в секциите в чужбина ще има, категоричен е Янев.

По повод оградата по границата, действаща за спиране на бежанския поток, министърът коментира, че голяма част е построена и само два участъка от по 12-13 км не със започнати строителни дейности.