Герджиков: Мобилизирана е цялата държава, за да бъдат безпроблемни изборите

Ние трябва да развиваме добросъседски отношения с Турция

Ние трябва да развиваме добросъседски отношения с Турция, защото граничим непосредствено, каза пред журналисти във Велико Търново служебният премиер Огнян Герджиков.
На въпрос дали очаква външнополитически провокации в изборния процес, той посочи, че има известно изостряне на взаимоотношенията между ЕС и Турция, но това не означава, че България трябва да предприеме радикални мерки.
"Ние трябва да развиваме добросъседски отношения с Турция, защото граничим непосредствено", отбеляза Герджиков. Другите европейски държави са отдалечени от Турция, затова за нас е много важно Турция да е приятел на България, доколкото това е възможно, посочи той.
По думите му и България, и Турция са страни - членки на НАТО. Той коментира, че опитите за провокация от "известни лица" от една или друга политическа сила, свързани с изборите, не са за пръв път.
Според него държавата е готова, организацията е създадена за да се противодейства на такива опити.
"Няколко лица бяха експулсирани, на други е забранено да влизат на територията на България. МВР и специалните служби си вършат работата така, както трябва", подчерта служебният министър-председател.
Герджиков отбеляза, че двамата турски граждани, експулсирани от страната, не са имали дипломатически ранг. "Те са се занимавали с неща, с които не е редно да се занимават, и затова са експулсирани", посочи той.
МВР е мобилизирано, мобилизирани са и другите специални служби, мобилизирана е цялата държава, за да бъдат безпроблемни изборите, каза той и допълни, че не очаква да има опорочаване на изборните резултати. "След всички проведени разговори с областните управители и председателите на Районните избирателни комисии се убеждавам, че към днешна дата няма сериозни основания за опасения за провал на изборите", каза той.
Огнян Герджиков посети Велико Търново във връзка с празника на града. На среща с кметовете от областта той е посочил,  че кабинетът не разполага с бюджетни средства, тъй като бюджетът вече е приет, а Законът за публичните финанси не позволява преструктуриране на средствата освен за аварийни и предаварийни инфраструктурни дейности. Герджиков е поел ангажимент да придвижи въпроси, свързани с оперативните програми. Той се е срещнал с областния управител Николай Йоцов, с кмета на Велико Търново Даниел Панов и с ректора на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов.