Миньорите от "Оброчище" получават забавените си ваучери за храна

Заплатите за февруари трябва да се платят до 30 март

След намесата на Главната инспекция по труда и предприети административни мерки от днес миньорите от мангановата мина "Оброчище" получават забавените за месец януари ваучери за храна. Това съобщиха за "Хоризонт" от институцията. 

От първия ден на миньорския протест инспекцията следи ситуацията, самосезира се за проверка, установява забавено изплащане на заплати и ваучери. След намесата на институцията и административен акт, заплатите за януари са платени на 14 март. Заплатите за февруари трябва да се платят до 30 март. 

Въпреки, че в момента няма добив, стриктно се следи дали се изпълнява задължителната вентилация и други дейности, за да може при възстановяване на работата да се избегнат инциденти. 

Ние ще продължим да следим при самото възстановяване на дейността - дали то ще стане, като се изпълняват всички законодателни изисквания, увери Дина Христова, експерт в Главната инспекция по труда, съобщава БНР.
ГИТ търси съдействието на полицията, за да осъществи контакт с изпълнителният директор на "Евроманган" ЕАД, потвърди Дина Христова:
Лицето, с което досега комуникирахме след старта на проверката заяви, че е в дългосрочен отпуск, а с изпълнителния директор ние нямаме комуникация. Това означава, че сме затруднени да прилагаме административните процедури като връчване на актове, връчване на покани, призовки.