Очакват 450 килограма зърно от декар от новата реколта

Около 45 на сто от масивите с ечемик са в много добро състояние

  • Около 450 килограма зърно от декар е очакваният добив от новата пшенична реколта в Добричка област според прогнозата на експерти след първото обследване на масивите.
    В много добро състояние са 50 на сто от полетата със зърнената култура, съобщи Веселин Овчаров, старши експерт в областната дирекция "Земеделие", цитиран от БТА. Експертната комисия е оценила като "добро" състоянието на 45 на сто от полетата, а като "средно" - на 5 на сто.
    В Добричка област, която е най-големият производител в страната на пшеница, площите със зърнената култура през тази стопанска година надхвърлят 1 200 000 декара.
    В площите с посевите няма болести, за което благоприятства и студеното време. Полски мишки са установени в отделни полета, в които има от единични дупки до 1-2 активни колонии на декар, поясниха от областната дирекция "Земеделие".
    Около 45 на сто от масивите с ечемик са в много добро състояние, а останалите полета - в добро, допълват от дирекцията. Очакваният среден добив от културата е 400 килограма според първата прогноза. И пшеницата, и ечемикът са в обичайната за това време фаза на развитие - братене.
    Комисията от експерти е обходила 10 на сто от площите с пшеница и ечемик, като до прибирането на реколтата ще бъдат направени още няколко обследвания за развитието на посевите.