Зърнопроизводителите да обходят масивите с пшеница, щом снегът се стопи

Добруджанци

31-01-2017, 16:05

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

ОИЦ-Добрич с приемна на Борсата за семена

Откриха Борсата за семена в Добрич

Това съветва селекционер от Добруджанския земеделски институт.

Зърнопроизводителите трябва да обходят масивите с пшеница веднага щом снегът се стопи, защото при късно засетите посеви дълго задържалата се снежна покривка може да предизвика и щети. Това коментира доцент д-р Галина Михова, завеждащ "Селекция на зърнено-житните култури" в Добруджанския земеделски институт, съобщва БТА.
Добричка област е най-големият производител на хлебно зърно в страната като площите с пшеница през тази стопанска година надхвърлят 1 200 000 декара.
По думите на доцент д-р Галина Михова посеви, които са засети след оптималния срок,могат да се окажат изтощени и хилави. Когато снегът се стопи,могат да се създадат условия за наводнение и растенията да се удавят. След обхода земеделските стопани трябва да преценят с какви продукти да извършат пролетното подхранване на растенията.
Сортовете пшеница, създадени в Добруджанския земеделски институт, издържат до минус 20 градуса, ако са добре закалени и са в благоприятна фаза на развитие, заяви доцент д-р Галина Михова. Селекционерът добави,че пшеницата в Добричкия регион, която е засята в оптималния срок,е "навлязла" в студеното време вече братила и добре закалена.
В актуалната листа на Добруджанския земеделски институт са включени 26 сорта обикновена и два сорта зимна твърда пшеница, в които е постигнат баланс между продуктивност и ниво на качество, поясни Михова. По думите й в последните години селекционерите в института работят за увеличаване на продуктивността,но без да се прави отстъпление от качеството.Според учения потребителите държат на натурални качествени хлебни продукти без подобрители.