Условна присъда за младеж, откраднал пари

Ползвал и чужда дебитна карта

Окръжен съд - Добрич наложи наказание от 1 година и 4 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок  и глоба от 80 лева на 19-годишния Николай К. от село Българево, община Каварна.

Младежът, който още е ученик, е признат за виновен в това, че на 18 март 2016 г. в село Българево е откраднал портмонето на своя съседка, в което имало 30 лева, документи и две дебитни карти заедно с ПИН кодовете. На следващия ден, в условията на продължавано престъпление, той успял да изтегли 40 лева от картите.

На 18 март миналата година младежът се връщал от училище и видял портмоне върху тавана на автомобил, паркиран пред дома на потърпевшата. Той нямал пари и затова се изкушил да вземе портфейла. На следващия ден решил, заедно със сестра си, да отиде на свиждане на майка си, която била в болницата в Добрич и едновременно с това да провери на някой банкомат, дали в картите има пари. Оказало се, че едната е празна, а в другата имало 42 лева, от които той изтеглил 40 лева, след което изхвърлил двете карти в кошче за боклук.

Делото срещу младежа беше гледано в процедура на съкратено съдебно следствие, след като той призна вината си и всички факти и обстоятелства, описани в обвинителния акт. Адвокатът на подсъдимия призова той  да бъде наказан с пробация, като изтъкна младата му възраст, добрите характеристични данни и факта, че досега не е имал противообществени прояви. Защитата отбеляза, че с откраднатите пари младежът е купил храна и е отишъл на свиждане на болната си майка.

Прокурорът по делото обаче заяви, че в случая са извършени тежки престъпления, за които по силата на закона не може да се наложи по-ниско наказание от условна присъда.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок.