Украйна настоя Русия да прекрати окупацията на Крим

От Украйна поискаха Русия да изпълни резолюцията на Генералната асамблея на ООН за териториалната цялост на Украйна

Украинското министерство на външните работи поиска Русия да прекрати окупациятя на Крим и Севестопол, съобщиха от Deutsche Welle. Изявлението на външното министерство съвпада с третата годишнина от приемането на резолюцията.

Украинската страна посочва, че с одобряването на документа на 27 март 2014 г. световната общност е потвърдила необходимостта държавите строго да спазват ангажиментите си, поети по силата на международното право. В изявлението се напомня, че световната организация се е обявила, в защита на суверенитета, политическата независимост, единството и териториалната цялост на Украйна и международно признатите й граници.

Киев подчертава, че резолюцията на ООН забранява каквито и да било промени в статута на Крим и Севастопол, основани на незаконно проведения под руска окупация референдум.

"Независимо от ясното изискване на международната общност, в продължение на тези три години Руската федерация не само не се отказа от агресивните си действия, но и продължава грубо да нарушава устава на ООН и основополагащите норми и принципи на международното право, осъществявайки временна окупация на Кримския полуостров, мащабни нарушения по отношение на човешките права и открита военна агресия в Донбас." - посочва украинското външно министерство.