Италия въвежда контрол по границите си, заради срещата на Г-7

Най-големи затруднения новата мярка ще създаде на граждани от трети страни, които искат да влязат през Италия на територията на Шенген

Властите в Рим преустановяват действието на Шенгенското пространство за отворени граници и въвеждат пограничен контрол във връзка с провеждането на срещата на Г-7 на 26-27 май в Таормина, о. Сицилия, съобщава италианският в. „Месажеро“.

Според изданието ограничението влиза в сила на 10 май и ще продължи до края на месеца. „Министерството на вътрешните работи съобщава, че заради провеждането на срещата на върха на „седморката“ в Таормина на вътрешните граници се въвежда временен контрол“, посочва изданието. То предупреждава, че най-големи затруднения новата мярка ще създаде на граждани от трети страни, които искат да влязат през Италия на територията на Шенген.

Вестникът съветва желаещите да се откажат от посещение на Таормина – популярен сицилиански курорт, тъй като в целия град ще бъдат въведени извънредни мерки за сигурност и ограничения на придвижването. Забрана се въвежда за плуване по-далече от 50 м от бреговата линия, както и риболовът. В местното пристанище ще се въведе и временна забрана за кораби, включително и круизни. То ще може да се използва само за транспортни цели.

В Таормина, с население от малко над 11 000 души, се очаква да пристигнат над 20 000 гости, включително дипломати, журналисти и членове на правителствените делегации.