Летище Бургас да носи името на Христо Фотев

Мисия Бургас

28-03-2017, 14:50

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 100 книги кандидатстват за награда “Христо Фотев”

Предложението е на интелектуалци

Бургаски интелектуалци ще внесат предложение до кмета Димитър Николов летище Бургас да носи името на поета Христо Фотев, съобщи пред Радио „Фокус“-Бургас проф. Георги Чалдъров – професор по клинична биология, един от инициаторите на тази идея.
„Желанието ни е да изпратим отворено писмо-предложение летището в Бургас да се именува на името на Христо Фотев, каквато е практиката по света и много градове уважават големите заслуги на талантливите си граждани“, каза проф. Чалдъров.
Той даде примери за летища по света, които носят имена на хора родени и прославили градовете си в цял свят. Такива са международното летище на Рим, което носи името „Леонардо да Винчи“, „Волфганг Моцарт“ – на Залцбург, „Джузепе Верди“ – на Парма, „Антоан дьо Сент Екзюпери“ – на Лион, „Фредерик Шопен“ – на Варшава, „Луис Армстронг“ – на Ню Орлиънс, щата Луизиана, САЩ, „Джон Ленън“ – на Ливърпул и мн.др.
„В момента уточняваме крайния вариант на предложението ни бургаското летище да бъде наименувано на известния български поет Христо Фотев. Предложението ще бъде внесено в рамките на седмица в Община Бургас, която да направи необходимите законови постъпки за именуване на бургаското летище „Христо Фотев“. И така пристигащите от цял свят хора в Бургас да научат, че пристигат в Града –  най-хубавия на земята, както е писал поета Христо Фотев в едно от своите произведения „Улицата ме изпълни…“, каза проф. Чалдъров.