Лондончани почетоха жертвите от атентата на Уестминстърския мост

Хиляди се събраха в памет на атената, в който умряха 4 души

Хиляди души образуваха жива верига на Уестминстърския мост в Лондон в памет на четирите жертви на атентата, извършен в британската столица преди седмица, предаде Франс прес, съобщават от BBC.

Участниците запазиха минута мълчание точно в 14,40 часа местно време - момента, когато преди седмица Халид Масуд се вряза с автомобил сред множеството на моста и уби трима души, а после прободе смъртоносно полицай пред парламента, преди да бъде застрелян от полицията.

Сред хората, включили се в живата верига имаше много мюсюлмани, дошли да почетат паметта на убитите и да се разграничат от деянието на Масуд - британец, приел исляма. Забрадени ученички държаха плакати, на които пишеше: "Ислямът казва "не" на тероризма" и "Ислям значи мир".

При атентата бяха ранени около 50 души и 12 от тях още са болница.

Във връзка с разследването на атаката бяха арестувани 12 души. Двама остават задържани под стража. Отговорност за атентата пое джихадистката групировка "Ислямска държава".

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу съобщи пред депутатите, че започват две проверки за преразглеждане на мерките за сигурност на парламента, след като Масуд успя да проникне в двора на сградата.