Екоавтобуси ще возят пътниците в градския транспорт на София

Доставката на електрическите бусове е част от стратегията за подмяната на превозните средства, започнала преди две годин

Нови автобуси на ток ще возят пътниците в градския транспорт на София. 20 от тях ще са 100% на електричество, а другата половина – хибриди. Поръчката за ековозилата ще се обяви през април, като дотогава общината ще трябва да реши на какви параметри да заложи. В момента в столицата по линия 84 се тества такъв електробус. Той е с 200-киловатов електродвигател и без ново зареждане може да измине 250-300 км. Преди това изпитания бяха направени по тролейбусна линия 11. Превозното средство, произведено от израелско-българска фирма, бе с друга система на захранване – батериите му се зареждаха на крайните спирки и капацитетът им бе достатъчен да се изминат 20 км.

Доставката на електрическите бусове е част от стратегията за подмяната на превозните средства, започнала преди две години в София. Досега са сменени 236 автобуса от общо 522-те возила на столичния обществен транспорт. В момента се изпълнява поръчка за 30 нови дизелови автобуса, а скоро ще се даде старт и на процедурата за 120, които ще са на природен газ.

Тази седмица стана известно, че чешката компания „Шкода” и полската „ПЕСА Бидгошч” са подали досега оферти в търга за доставка на 13 нови трамвая. Поръчката, с прогнозна стойност 61 млн. лв., се финансира по европрограма „Региони в растеж”.

Междувременно от Швейцария пристигнаха и първите 4 от общо 28 трамвая, които ще заменят най-старите софийски мотриси. Те са дарение от швейцарския град Базел по силата на споразумение за сътрудничество, сключено през 2015 г.