ООН призова за повече международна помощ за бежанците от Мосул

Най-малко 355 хиляди жители вече са избягали от града, в който се водят ожесточени улични сражения

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова днес международната общност да увеличи помощта си за хората, бягащи от иракския град Мосул, в който иракските правителствени сили водят яростна битка срещу джихадистите от "Ислямска държава", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Най-малко 355 хиляди жители вече са избягали от града, в който се водят ожесточени улични сражения. Около 400 хиляди обаче все още остават блокирани в гъсто населения Стар град в центъра.
"Ние нямаме необходимите ресурси, за да помогнем на тези хора", каза Гутериш пред репортери, посещавайки Хасан Шам - един от лагерите, изградени край Мосул за цивилните, бягащи от сраженията. ООН и иракските власти в момента строят още лагери, но и това е недостатъчно да приеме пристигащите нови и нови хора. В момента се налага да се настаняват по две семейства в палатка.
"Нашата помощна програма за съжаление разполага само с 8 процента от необходимите средства", призна Гутериш, имайки предвид програмата за спешна хуманитарна помощ на ООН за 2017 г.
По време на посещението му в лагера, настанени там хора се оплакаха от лошото качество на питейната вода и от ужасните условия в палатките, където има мишки и насекоми. "Ако бяхме умрели под бомбите, щеше да е по-добре за нас", каза човек на име Садр, който е в лагера от 4 месеца. Много от бежанците в лагера вече са успели да се завърнат в освободените от джихадистите села. Но някои като Садр още не получават от властите разрешение да се върнат по домовете си.