Зоопаркът в Стара Загора отбелязва 60-годишен юбилей

С уникален семеен празник

Стотици старозагорци днес се отправиха към любимия си парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото), където с уникален семеен празник беше отбелязана 60-та годишнина от основаването на Зоологическата градина. Арка с балони, торта, бонбони, детски работилнички и празнична програма на мечешката поляна посрещаха посетителите днес. Зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова приветстваха присъстващите, отправиха поздравления към екипа на директора доц. д-р Радослав Михайлов и подариха торта от плодове и зеленчуци за обитателите на зоопарка. „Горите намаляват, ледниците се топят. Щастлив съм, че мога да дам на града си това великолепно късче природа, населено с животни от всички континенти“, обърна се той към присъстващите.

В послание на децата отпреди 60 години, когато е поставено началото на зоопарка, към днешните деца, се казва – „Обичайте това място, грижете се за него, защото любовта към животните и природата, е любов към живота!“. Малчуганите запечатаха посланието с целувки и пожелаха отново да бъде заровено под дърво в зоопарка, за да бъде отворено след още 60 години.

По най-слънчевата алея на зоопарка са разположени най-разнообразни арт-работилнички за всички малки творци, които имат желание да проявят своята фантазия и да създават красота. В аул „Бага –тур“ посетителите имат възможност да пробват стрелба с лък и езда. В единствената у нас „Зала на смеха“ малчуганите участваха в забавни игри „В царството на клоуна Смехурко“.

В празничната програма под наслов „Рожден ден с малки и големи“ участваха мажоретките от Центъра за подкрепа за личностно Вокална студия „Усмивки“, Фолклорна школа „Жарава“, Вокална студия „Траяна глас“ и Фолклорен ансамбъл „Траянци“. За всички прояви и събития през деня входът е свободен.

На централната алея е разположена фотодокументална изложба със снимки на архивни документи от фондовете на Държавен архив – Стара Загора, Регионална библиотека „З. Княжески“ и библиотека „Родина“, посветена на историята на зоопарка.

Уникалният празник е организиран от Община Стара Загора. В него се включиха доброволците от кампанията „Стара Загора- Европейски град на спорта“ и младежите от Международния младежки център. Забавления за цялото семейство, игри, викторини, спортни състезания и детски надпревари ще има през целия ден. Музиката, танците и доброто настроение властват на площадките на Аязмото и на територията на Зоопарка.

Втората в страната зоологическа градина, след Софийската,  вече шест десетилетия е място за общуване, отмора, забавление и наслада на старозагорци и гостите на града. Тя е радост и емоция за малки и големи, за разходка сред природата, за среща с познати или непознати животни. На площ от 70 дка могат да се видят над 400 животни от почти всички континенти - кафява мечка, благороден елен, сърна, рис, вълк, лисица, тигри, як, енот, ягуар, лама, лъв, щраус, ему и папагали.  

Зоологическата градина в Стара Загора е лицензирана и има статут на спасителен център. Зоопаркът има едно от най-добрите местообитания за тревопасни животни, в много добро състояние са и загражденията на лъвовете и вълците. Предстои изпълнението на проект за създаването на още 60 декара естествена среда за кафяви мечки.