Кметът на Казанлък откри VI-то национално изложение за лютиерско изкуство

Квартет "Арте плюс" постави началото на матине

VI-то национално изложение за лютиерско изкуство в Исторически музей „Искра“ – Казанлък 2017 се превърна в празник на изяществото.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова поздрави майсторите лютиери на откриването на експозицията: „Изключително удоволствие е за мен да съм днес тук и съм щастлива, че името на Казанлък, освен като Долина на розите и на тракийските царе се утвърждава и като Долината на цигулките.“, каза тя. Галина Стоянова подчерта, че традицията е почти вековна, а майсторите от Казанлък са основна част от Съюза на лютиерите в България. Тя им благодари за възраждането на занаята и за скромността, с която работят. „Сега те са тук, все така скромни, на задните редове в залата, близо до своите инструменти, но заслужават нашите аплодисменти като за първи ред!“, поднесе своите привествия Кметът на Казанлък.

С ръкопляскания за доайените на лютиерското изкуство изложбата откри директорът на ИМ“Искра“ д-р Момчил Маринов и отбеляза световното ниво на казанлъшката школа. Още през далечната 1918г. в Казанлък е открито първото лютиерско ателие. Градът бързо се превръща в център на лютерията на Балканите и печели признанието на италианските и немски утвърдени средища в Европа, за да печели изкусният занаят в Казанлък овации и световната слава и днес.

„С тази изложба искаме да провокираме и да мотивираме младите да продължат традицията.“, пожела председателят на Съюза на лютиерите Пламен Милчев и благодари на участниците Андриян Андреев, Антон Генчев, Георги Георгиев, Едрьо Едрев и наследниците му, последователи Пламен и Радиана, Иван Станков, Митьо Димитров и Пламен Милчев.

Вълшебната атмосфера наситиха музикантите от квартет „Арте плюс“ от Стара Загора. Те зарадваха гостите с изпълнения на любими класически произведения от Бах, Брамс, Дворжак, Моцарт, които публиката аплодира на крака. В паузите бяха просвирени някои от изкусните цигулки, които след края на красивото матине посетителите имаха възможност сами да докоснат, да разсвирят и да се насладят на струнния звук.

Експо класика 2017,е част от програмата на Чудомирови празници, представя авторски класически струнни инструменти и аксесоари за тях, с работилница на живо и ще продължи и в неделния ден.