Стартираха над 300 атлети в Маратон „Стара Загора“

Най-възрастните участници са 69-годишните Алан Кай от Великобритания

Днес точно в 10.00 ч. зам.-кметът Красимира Чахова даде началният изстрел за старта на Маратон „Стара Загора“. Във второто издание на международната верига маратони под мотото „Бягането - начин на живот“ участват над 300 атлети от 15 държави - Кения, Етиопия, Великобритания, Хърватия, Япония, Италия, Полша, Дания, Казахстан, Германия, Сърбия, Румъния, Унгария, Гърция, Македония, Молдова, Мароко и Ирак.
Най-възрастните участници са 69-годишните Алан Кай от Великобритания на маратон и Ради Милев от Казанлък, който ще пробяга полумаратонската дистанция. Трима участници на 9-годишна възраст ще пробягат 10,5 км дистанция.
Маратон „Стара Загора“ се организира за втори път и дава възможност на всички любители на бягането да се включат в надпреварата на маратон (42 км), полумаратон(21 км) и 10,5 км. Лицензираното по изискванията на IAAF (Международната Атлетическа Федерация) през 2016 г. трасе преминава по бул. “Цар Симеон Велики“ и бул. „Никола Петков“. В района на магазин „Метро“ участниците правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора, откъдето беше даден стартът.
Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42 км, 21 км и 10.5 км ще бъдат отличени и с медал за участие, като спомен от събитието. Предвидени са парични премии и за ветераните, ще се раздадат много предметни награди и призове.
Организатори са Община Стара Загора, Министерството на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация "Спорт в свободното време", Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и БФЛА. Другите две маратонски бягания ще се проведат на 7 май във Варна и на 15 октомври в София.
Проявата е част от кампанията „Стара Загора – Европейски град на спорта 2017“. Следващите големи спортни събития, на които Стара Загора ще бъде домакин, са Международния лекоатлетически турнир „Самарско знаме“, Балканиада за юноши по волейбол, Национална спортна универсиада, Балканиада по лека атлетика за ветерани, Международен турнир по карате, Международен турнир и Балканиада по спортен бридж и др.