София е на трето място в Европа сред градовете, привличащи ИТ-индустрия

Том ван Оорсхот: През последните години София е изцяло преобразена и се виждат изключително големи подобрения

Това каза днес на конференцията “Tech City – Поглед в бъдещето”, организирана от портала на българските общини Kmeta.bg, Негово превъзходителство Том ван Оорсхот, посланик на Кралство Холандия в Република България, съобщават от пресцентърът на СО. Той поздрави столичния кмет Йорданка Фандъкова за работата по подобряване на качеството на атмосферния въздух и модернизиране на градския транспорт. Том ван Оорсхот връчи грамота на кмета Фандъкова за постижения в сферата на иновациите в София. Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че използването на високотехнологични решения и иновации в градовете вече е практика и условие за развитието на всички сектори, които функционират в града. Няма сектор, който да не изисква новите технологии и технологични решения, посочи Фандъкова. Столична община изгради система за управление на трафика, иновативни решения се въвеждат в третата линия на метрото.

Метрото ще се движи без машинист. Това е една от визиите за развитието на София като „умен град“. При откриването на тематична конференцията „Tech city – Поглед в бъдещето“ в София Тех Парк кметът на столицата Йорданка Фандъкова все пак успокои, че това няма да се случи в близко време, цитирана от информационния портал stolica.bg.

Новите технологии достигат много бързо до всички, увери тя. Иновациите в столицата са внедрени в управление на столичния град, а София се нарежда на трето място в Европа сред градовете, привличащи ИТ-индустрия и кадри, както отчете кметът на столицата.

Новите технологии, по думите й, са във всяка сфера като сигурност, образование, спорт, инфраструктура, изкуства. Няма сектор, който да не изисква използването на нови технологии, подчерта Фандъкова.

Новите технологии в София влизат много бързо в транспорта на столицата, допълни градоначалникът. Целта е облекчаване на трафика. Предстои да бъде надградена системата на градския транспорт, обясни Фандъкова.

Направена е система за приоритизране на линейките и пожарните в трафика на столицата.

Метрото също е подвластно на иновациите. Ще има опция за метровлак, движещ се без машинист. Това обаче ще се случи в бъдеще и е само възможност, както успокои кметът на София