Турците в Холандия започнаха да гласуват за референдума

През миналия месец Турция и Холандия попаднаха в политически скандал

Турските избиратели, живеещи в Холандия, започнаха да гласуват в референдума, който може да увеличи правомощията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на фона на продължаващия дипломатически скандал между Анкара и Европа, съобщават от Daily Mail.

Изборните секции, в които право да гласуват около 250 хил. холандско-турски избиратели, повечето от които с двойно гражданство, са отворили в 9 часа българско време на три места в страната. Повечето избиратели се очаква да гласуват през почивните дни.

Изборните секции в Амстердам, Хага и Девентер ще останат отворени за емигранти до неделя вечерта. Избирателите в шест други европейски страни, включително най-голямата група от около 1,4 млн. души, имащи право да гласуват в Германия, започнаха да гласуват през миналата седмица, като общо около 3 млн. души имат право да гласуват в 120 турски дипломатически мисии в 57 страни.

В самата Турция гласуването ще се проведе на 16 април.

Референдумът предизвика тежък скандал, след като Германия и Холандия блокира предизборни прояви на турски министри през миналия месец, което накара разгневения Ердоган да обвини и двете страни в използването на "нацистки методи".

Демонстрация в холандския пристанищен град Ротердам стигна до насилие през миналия месец, след като полицейски части за борба с безредиците използваха кучета, коне и водни оръдия за разпръсването на протестиращите, разгневени от действията на холандските власти да не допуснат турски министри да агитират пред турската диаспора там.

Междувременно ръководителят на европейската кампания на Анкара Мустафа Йенероглу призова по-рано днес холандското правителство да се извини за инцидента в Ротердам.

Холандският премиер Марк Рюте през миналия месец обяви, че извинение няма бъде поднасяно.