Общината очаква предложения за „Почетен гражданин на Казанлък“

До 20 април 2017 г.

Община Казанлък приема предложенията на казанлъчани за отличието на Почетен гражданин на града, заслужено с високи постижения в различните житейски сфери, изявени личности, допринесли значително за развитието на града и спечелили признателността на жителите на Долината на розите и на тракийските царе.

Местната власт е регламентирала правилника за номинации с почетни символи и знаци в Наредба №27 от 2004г., публикувана на официалната страница на Общината:

„На основание чл. 32 от Наредба № 27 за символиката на община Казанлък, за именуване и преименуване на обекти с общинско значение и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на община Казанлък се приемат предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на град Казанлък", както следва:

Поводи за присъждане на званието „Почетен гражданин на град Казанлък" могат да бъдат:

•    Дългогодишна обществено-полезна дейност за гр. Казанлък и общината;

•    Изключителни постижения  в областта на науката, образованието, изкуството, културата, здравеопазването и спорта;

•    Дарители, чиито дарения са с непреходна стойност и обществена значимост за Казанлък и общината;

•    Проявен изключителен героизъм;

•    Големи инвеститори,  реализирали инфраструктурни проекти от стратегическа значимост за устойчивото развитие на града и общината.

Предложенията за удостояване трябва да бъдат придружени от:

•   Подробни мотиви;

•   Описание  на дейността  на лицето /могат да се  приложат и  копия  от документи/;

•   Кратка биография с настоящ адрес на предлагания кандидат“.

От приемането на Наредба №27 през 2004г. до сега, по време на управлението на последните двама градоначалници, включително годините, в които начело на Общината е Кметът Галина Стоянова, почетно признание са получили 14 известни личности, а само с вписване в Почетната книга са отличени още 23-ма съвременници на жителите на Казанлък, спечелили тяхното дълбоко уважение със своята дейност. Пълен списък с имената на оставилите следа в паметта на казанлъчани е публикуван в интернет страница на община Казанлък. По традиция, призовете за героите на своето време, като Почетна значка, вписване в Почетната книга или Грамота се връчват по време на официална церемония на Тържествена сесия на Общински съвет – Казанлък в деня на Празника на града.

На 3 юни, миналата година Галина Стоянова награди всички казанлъчани, които се изправиха срещу водната стихия на поройните дъждове в нощта на 25 май, 2016г. и спасиха от наводнение град Крън, село Енина и град Казанлък. В празничния ден на площад „Севтополис“ Кметът на Общината връчи на всеки от най-смелите казанлъчани Почетна грамота и награди с Почетен знак.

Съгласно регламента на наредбата, своите аргументирани предложения за най-достойни сред достойните могат да направят кметът на общината, общинските съветници или обикновени граждани, като тяхното предложение трябва да бъде придружено от аргументи и списък, с поне 90 подписа за съгласие.

Срокът за подаване на предложенията на достойни за отличията българи, според моралните критерии на своите съвременници, е до 20 април 2017 г., в запечатан плик в Деловодството на Община Казанлък – Център за информация и услуги, гише № 2, бул. „Розова долина“ № 6.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен