Рохани обвини Тръмп, че помага на терористите в Сирия

Президентът на Иран поиска химическата атака да се разследва от независима комисия

Иранският президент Хасан Рохани обвини американския си колега Доналд Тръмп в подпомагане на "терористични" групи в Сирия, съобщават от Ройтерс. "Този господин, който взе властта в САЩ, претендираше, че иска да се бори с тероризма, но днес, всички терористични групи в Сирия празнуваха след американската атака", заяви Рохани, без обаче да споменава името на Тръмп.

САЩ нанесоха ракетен удар по база на сирийските военновъздушни сили в отговор на предполагаема химическа атака на сирийския режим, извършена в сирийската провинция Идлиб.

"Ако говорехте истината, когато казвахте по време на предизборната кампания, че искате да се борите с тероризма, тогава защо вашето първо действие беше да помогнете на терористите? Защо атакувахте сирийската армия, която е във война с терористите?", каза Рохани.

Иран, който поддържа финансово и военно режима на сирийския президент Башар Асад, вече осъди американската атака срещу сирийската база Шайрат в Централна Сирия. Рохани призова още за създаването на "независима комисия, в която да участват неутрални страни, която да разследва предполагаемата химическа атака, защото според ООН, Сирия не притежава химически оръжия".

Ирански представители подчертаха, че режимът в Дамаск е извършил химическо разоръжаване, докато, според тях, подобно нещо не са направили бунтовническите и джихадистките групи.

Рохани заяви още, че след американската "агресия" срещу Сирия, Иран трябва да се "подготви за всякаква евентуалност". "Ние не знаем какво подготвят в региона новите американски лидери", заяви президентът на Иран.