Хиляди участваха в "демонстрация на любовта" в Стокхолм

Десетки хиляди почетоха паметта на жертвите на атентата

Десетки хиляди се стекоха днес на площад "Сергелсторг" в центъра на Стокхолм, близо до мястото на терористичния атентат, извършен в петък, за да участват в "демонстрация на любовта" в памет на жертвите, съобщиха от IBTimes. Огромно море от хора изпълни целия площад и съседните улици.

Полицаите старателно пренесоха всички цветя, положени по-рано пред огражденията около мястото на трагедията и ги подредиха на стълбите от едната страна на площада, оформяйки три огромни квадратни цветни лехи. Сред букетите имаше листове с послания от скърбящите хора и шведски знамена.

Присъстващите почетоха с минута мълчание паметта на жертвите от терористичния акт точно в 14.53 ч. местно време - когато беше извършено нападението на пешеходната улица "Дротнинггатан" в петък. Хората стояха прегърнати, а много от изказващите се изразиха през сълзи скръбта и единението си в тези мигове на изпитания, заявявайки, че "днес всички ние сме жители на Стокхолм".

"Терорът никога няма да победи. Вместо това ще си спомним за откритостта, присъща на нашия град", отбеляза кметицата на шведската столица Карин Вангард.

Откраднат камион на компанията "Спендрупс" в петък се вляза в минувачите на улица "Дротнинггатан" в центъра на Стокхолм, изминавайки 550 метра из пешеходната зона. По данни на полицията четирима са загинали, а 15 са ранени.

Двама души са задържани във връзка с терористичния акт, единият от които е предполагаемият извършител, 39-годишен гражданин на Узбекистан. Полицията разпитва още трима души.