Експерти търсят решение на ескалиращата агресия в училище

Министерството на образованието обяви, че предприема 22 мерки срещу агресията в училищата

Мистерията около смъртта на 11-годишната Габи от 52-ро ОУ "Цанко Церковски" в София се заплита. Вчера любовна драма разтърси Езиковата гимназия в Пловдив, след като ученик застреля в главата свой връстник с газов пистолет заради ревност.

"За да бъдат ефективни едни мерки, трябва да има средства. 700 педадогически съветници са твърде малко. Тяхната дейност се вижда, когато няма проблем и агресия", обясни бившият зам.-министър на образованието Диян Стаматов пред Bulgaria on Air и отбеляза, че в страната липсват специалисти, които да бъдат назначени в учебните заведения.

Психологът Младен Владимиров посочи, че формите на агресия са станали по-груби. По думите му е хубаво е, че за първи път е започнало да се говори за агресията като проблем на всички институции, работещи с деца. "Хубаво е да има и пари, още повече, ако има и подготвени кадри. Агресията е в нас и с изолация не решаваме проблем. Двата вида решения са медицинската сестра и психолозите. Нашата задача е да не се стига до медицинската сестра", коментира той.

Учителят по история Емил Джасим подчерта, че нищо не може да върне живота на малката Габи, а такива инциденти ще се случват. "Въпросът е как да бъдат сведени до минимум и да има бърза реакция", посочи той и добави, че учителите би следвало да имат познания по първа помощ. "Трябва бързо да се вземат ефективни мерки - да се разговаря с педагогическия съветник, с класния ръководител, с родителите на двете деца".