Експлозии срещу автобус на футболния „Борусия Дортмунд” (обзор)

Намерено е писмо с поета отговорност за атаката, но подробности не се съобщават

Трите експлозии, станали в близост до автобуса на футболния отбор Борусия Дортмунд, са били насочени директно срещу превозното средство на футболистите. Това съобщи Грегор Ланге, началник на градската полиция на пресконференция по повод случилото се снощи нападение в града, предадоха световните агенции. 

"Изхождаме от принципа, че става дума за атака, насочена директно срещу автобуса на футболния отбор", заяви Ланге. 

Местната прокуратура пък съобщи, че в зоната на взривовете е намерено писмо. Автентичността му се проверява. 

Прокурорката Сандра Люке каза, че в намереното писмо "се поема отговорност за атаката", предаде ДПА. Прокурорката допълни, че на този етап от разследването подробности за съдържанието на писмото няма да бъдат дадени. 

Трите взрива станаха около 19,15 ч. вчера вечерта местно време близо до хотела, в който бе отседнал екипът на Борусия Дортмунд. Футболистите трябваше същата вечер да имат мач срещу Монако. Срещата от Шампионската лига бе отложена за днес. 

При експлозиите бе ранен защитникът на Борусия Дортмунд Марк Бартра. Той бе откаран в болница с фактура на лъчевата кост на дясната китка и е подложен на операция, каза говорител на футболния клуб. Говорителят добави, че в ръката на футболиста имало и "чуждо тяло", предаде ДПА. 

Германската полиция обяви, че ще разположи много полицаи днес в града, за да гарантират сигурността по време на футболната среща, предаде Ройтерс. 

Полицията съобщи още, че на този етап все още не е ясно кой стои зад взривовете и какви са мотивите му, предаде Ройтерс. 

"Рискът от терористична атака не е нов. Ние сме готови за това от дълго време. Но не искам по този начин да навеждам на мисълта, че става дума за терористична атака. Всичко това се разследва сега. Трябва да бъдем предпазливи. Разследването се води много професионално", каза шефът на полицията в Дортмунд Грегор Ланге. 

Все още не е установено за какви точно взривни устройства става дума. Те вероятно са били скрити в жив плет край паркинг и са се взривили при преминаването на автобуса с футболистите. 

Германският в. "Билд" съобщава, че взривните устройства са били самоделни от типа тръбни бомби, които са най-простите за направа. 

Полицията издирвала във връзка с атаката и кола с чужда регистрация, съобщава още изданието. 

Председателят на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах изрази в Туитър подкрепата си за Борусия. Президентът на Международната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино каза, че неговата организация осъжда този тревожен инцидент. Президентът на Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА) Александър Чеферин също изрази дълбоко безпокойство от взривовете, станали в Дортмунд и определи решението за преместване на мача между Борусия и Монако за днес като правилно.