Сигурност по външните граници на България означава сигурност за Европа

Мария Габриел и комисар Аврамопулос: Няма алтернатива на общоевропейския подход за защита на външните граници на ЕС

Конференция на високо ниво „Укрепване на външните граници на Европа: постижения и предизвикателства“, организирана от зам.-председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, събра в Брюксел висши европейски дипломати и анализатори за дебат какво още трябва да се предприеме, за да се отговори в пълна степен на миграционния натиск по външните граници. Ключово участие в широкия форум взеха комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, изпълнителният директор на ФРОНТЕКС Фабрис Леджери, директорът на ГД „Гранична полиция“ на България Светлан Кичиков, посланиците към ЕС на Турция и Гърция.

Още при откриването на конференцията Мария Габриел подчерта ключовата роля на България за ефективно управление на външните граници на ЕС. „Сигурност по външните граници на България означава сигурност за Европа. Стартирането на новата Европейска брегова и гранична охрана от ГКПП „Капитан Андреево“ и включването на България в обхвата й, въпреки че не е член на Шенген, отправи силен сигнал за доверието на европейските институции към страната ни по опазване на външната граница с Турция“, наблегна зам.-председателят на Групата на ЕНП Мария Габриел. Тя отбеляза, че ЕС постигна значителен напредък в последните две години, но са нужни усилия за още по-осезаеми резултати, като осигуряването на пълна оперативна готовност на Европейската гранична и брегова охрана от държавите-членки, подобряване на достъпа до данни, засилване на сътрудничеството с ключови партньори от Средиземноморския регион.

Комисар Аврамопулос потвърди, че Шенген е най-важното и осезаемо достижение на европейската интеграция. „Държавите-членки и правителствата трябва да изпълнят ангажиментите си и да работят заедно, защото това е начинът за преодоляване на предизвикателствата по външните граници. Държавите на първа линия свършиха добра работа. Сътрудничеството между граничните служители дава резултат. Общите действия ще отстранят пропуските и засилят защитата на границите на Европа“, заяви комисар Аврамопулос. Директорът на ФРОНТЕКС беше категоричен, че няма връщане назад към времето преди Шенген, когато имаше километрични опашки от камиони по границите. Директорът на ГД „Гранична полиция“ Светлан Кичиков даде актуална картина на ситуацията в България, подчертавайки, че заплахите от миграционен натиск се оценяват като високи предвид ситуацията в Гърция и Турция, но към момента не се наблюдава увеличение на натиска след затварянето на Балканския маршрут.

В контекст на сътрудничеството с партньорски държави, Ник Уесткот от Европейската служба за външна дейност наблегна, че водещо трябва да остане създаването на стабилност в съседните на Европа страни. „Изграждането на стени никога не помага. Когато хората са отчаяни, те ще намерят начини да ги заобиколят“, заяви той, поради което усилията трябва да се концентрират в премахване на първопричините за миграция и установяване на законни пътища за миграция. Посланиците на Турция и Гърция също потвърдиха, че мигрантите не може повече нелегално да преминават, защото ще бъдат върнати обратно. От тази гледна точка споразумението ЕС-Турция играе решаваща роля.

В заключение Мария Габриел обобщи, че не съществува бърз и лесен отговор на предизвикателствата, пред които сме изправени на европейските граници. „И днешната конференция потвърди, че няма алтернатива на общоевропейския подход за справяне с миграционната криза и охраната на външните граници на ЕС. Никоя страна не може да се справи сама.  Без да превръщаме Европа в крепост, можем да защитаваме ефективно границите в дух на сътрудничество. Това как ЕС ще отговори колективно на тези предизвикателства ще определи бъдещето на пространството за свободно движение, сигурността на континента ни и доверието в европейските ценности“, завърши Мария Габриел.