Лавров към Тилърсън: Искаме да разберем истинските намерения на САЩ

Тилърсън: Тази среща идва във важен момент в нашите отношения

Русия иска да разбере „истинските намерения“ на САЩ. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в началото на срещата си с американския държавен секретар Рекс Тилърсън в Москва, съобщават руски медии.

Лавров очаквано е критикувал американската атака над Сирия, като е заявил, че в този момент тя е от полза за терористите, срещу които Дамаск воюва. По-рано в свое интервю, Тилърсън заяви, че не счита отговорна Русия за тази атака.

Лавров подчерта, че Русия разглежда американските удари в Сирия като нарушение на международното право.Той добави, че Москва има много въпроси към Вашингтон относно двусмислените действия и противоречащи идеи на САЩ в двустранните и многостранни отношения. Той допълни, че е „фундаментално важно да се предотвратят бъдещи американски атаки в Сирия“. Лавров посочи, че е трудно за Москва да получи обяснения от Вашингтон по оперативни въпроси, защото „все още не всички позиции в Държавния департамент са запълнени“.

Външният министър заключи, че посещението на Тилърсън в руската столица идва в точното време и е „добра възможност за изясняване на изгледите за сътрудничество“.

Рекс Тилърсън изтъкна, че срещата с Лавров дава на САЩ възможността за обсъждане на различията в двустранните отношения и дори до намаляването им. „Тази среща идва във важен момент в нашите отношения, така че ние можем да уточним областите от взаимен интерес. Можем по-добре да разберем защо съществуват различията и какви са перспективите да ги намалим“, заяви държавният секретар преди преговорите с Лавров.

Срещата между двамата се провежда в рамките на първата официална визита, която високопоставен представител на новата американска администрация прави в Русия.