Ислямист е задържан за нападението в Дортмунд

Претърсени са домовете на двама заподозрени с ислямистки връзки, задържан е един от тях

Полицията в Дортмунд е арестувала ислямист за нападението над автобуса на футболния клуб „Борусия“ (Дортмунд), съобщават от Independent. Разследването е довело до двама заподозрени с ислямистки връзки, чиито домове са били претърсени, но е задържан само един от тях.

Не се уточнява къде е извършен арестът. Взривните устройства са съдържали метални частици.

Засега мотивът за атаката е неясен. Край мястото на инцидента обаче са намерени три писма с еднакво съдържание, които предполагат възможен исмямистки мотив. В текста се говорело за употребата на бойните самолети „Торнадо“ в Сирия, които Германия използва във военната кампания срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“, както и се призовавало за затварянето на американската военна база в Рамщайн, в Западна Германия.

Вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия – Ралф Йегер, каза, че разследването е „във всички посоки“ и засега не е ясно дали нападателите са били един или няколко.

Вчера вечерта три взривни устройства избухнаха до клубния автобус малко преди двубоя от четвъртфиналите на Шампионската лига между „Борусия“ и „Монако“. Един от играчите на клуба беше ранен в ръката и откаран в болница. Пострада и полицай.