Русия няма да се дистанцира от Башар Асад

Кремъл нарече абсурдни призивите да се дистанцира от Асад

Призивите към Русия да се дистанцира от сирийския президент Башар Асад са недалновидни и абсурдни, тъй като те не вземат предвид необходимостта за борба срещу тероризма и политическото уреждане в Сирия. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщават от ТАСС.

Русия смята, че нейните основни цели са борбата срещу терористичната групировка и търсенето на политическо и дипломатическо уреждане в Сирия, допълнил Песков. "Ние смятаме, че поставянето на въпроса за нуждата от дистанциране от Асад, без споменаването на двете главни цели, е недалновидно".

Песков отбелязал, че Асад е легитимният президент от гледна точка на международното право, а също е главнокомандващ на сирийската армия, която се сражава срещу международни терористи, които окупираха голяма част от територията на страната. На свой ред Русия подкрепя Дамаск в тази борба.

"Ето защо поставяйки въпроса, че Русия трябва да спре да подкрепя Асад и следователно да спре да подкрепя неговите усилия в борбата срещу ДАЕШ звучи доста абсурдно, след като де факто това е вероятно свързано с призивите за спиране на помощта и е от полза за терористите, така че те да могат да продължат офанзивата срещу легитимните сирийски власти", коментира още Песков.

Говорителят на Кремъл също така отхвърлил последните обвинения, че Москва се е опитала да прикрие Дамаск за съучастието му в химическата атака в Идлиб като "информационна каша". "Това не е нищо друго освен "информационна каша". За съжаление това се случва все по-често", коментира Песков във връзка с обвиненията, които се отправят от САЩ.

Подобни безпочвени обвинения, посочи Песков, "по никакъв начин не правят информационните потоци по-убедителни и достоверни".