Сътворете малко чудо с боя и фантазия за Великден

Предлагаме няколко оригинални идеи за боядисване и декорация на яйца

Великден наближава. Време е да помислите как ще боядисате яйцата си. Традицията произлиза от чудо случило се с Мария Магдалена: в ръцете и едно обикновено яйце станало червено. Сега всяка година в навечерието на празника всички правим собствени малки чудеса.

В стари времена яйцата са се боядисмали с лукови люспи. Днес в магазините може да се намери какво ли не. Както при дрехите, така и при яйцата се появяват нови тенденции. Предлагаме един много интересен начин за украса на великденски яйца.

Последният писък в модата при тях е декорацията с коприна. Този метод на декорация, познат още като боядисване на яйца с вратовръзки, представлява всъщност трансфер на копринения принт върху повърхността на яйцето. Изобщо не ви е необходима боя, защото с тази техника яйцата се оцветяват от коприната. Става лесно, всеки може да пробва, а накрая се получават много оригинални шарени яйца за Великден. Единственото условие е да се уверим, чеизползваме естествена коприна. Стара копринена вратовръзка върши чудесна работа. Колкото по-ужасно изглежда, толкова по-красиви стават яйцата.

Ако нямате подходяща вратовръзка, отскочете до кварталното Версаче. В магазините “втора ръка“ със сигурност ще намерите.  Проверете етикета от задната страна, трябва да е означено:  100 % silk.

Също така могат да се използват всякакви стари дрехи от естествена коприна – шарена блуза, рокля с принт или поомръзнал копринен шал, дори копринени боксерки. Колкото по-ярка е щампата, толкова по-лесно ще се трансферира и върху яйцето ще се получи по-контрастен принт. Нарежете избраните копринени платове на парченца – достатъчно големи, за да увиват яйцата. След това увийте плътно всяко яйце и завържете с връвчица. Заигравката тук е в посоката на шарките. Може да отпечатате щампите хоризонтално, като увиете яйцата както са легнали, а ако ползвате поставки за яйца, може да направите принтовете вертикални. Коприната трябва да е прилепнала плътно към яйцето, на местата където се връзва се получават красиви размазани шарки. След като яйцата са увити в коприна, ще ви трябва парче бял памучен плат. Стара каръфка, чаршаф или тънка кухненска кърпа вършат добра работа. Нарежете на парчета, увийте с тях яйцата (плътно върху коприната) и завържете здраво, както направихме това с коприната. След това поставете яйцата в тенджера и ги покрийте с вода. Добавете 1/4 чаша оцет и оставете да заври. После намалете температурата и оставете да къкри в продължение на поне 20 минути. След 20 мин. яйцата са напълно готови, но ако искате да се получат принтове с по-ярки цветове може да ги оставите 35-40 минути на бавен огън. После извадете яйцата и оставете да се охладят. Накрая развийте и вижте какво се е получило. Не изхвърляйте парцалчетата, могат да се използват повторно. Най-забавното в случая е, че никога не се знае какво ще се получи и когато развиете яйцето може да очаквате интересни изненади. Разбира се щампата няма как да е точно същата, както на плата, за това пък яйцата изглеждат много артистично. В зависимост от принтовете на коприната, накрая се получават ефектни великденски яйца с красиви шарки.

Вижте още няколко техники за боядисване на великденски яйца, които може да са ви от полза за предстоящия голям християнски празник.

Яйца в "дрехи"

С вече сварените великденски яйца също можете да творите чудеса. Например - може да ги омотаете в ярки цветни конци или в панделки. Вземете дълга ленти панделка, внимателно я фиксирайте с лепило за яйцето и започнете да го увивате, като от време на време поставяте по малко лепило. След това, може да декорирате яйцето с допълнителни елементи, като мъниста или пайети.

Яйца с мъниста и кристали

Мънистата и кристалите може да закрепите върху великденските яйца с помощта на пинсети и прозрачно лепило. Можете да поставяте декорацията без да следвате някакъв ред, но можете и да създадете красиви картини или орнаменти. Друг начин е да вземете двойно залепваща лента, да я нарежете на тънки ивици, след това внимателно да я залепете за яйцето и да го поръсите с дребни мъниста или цветен пясък. Внимателно отстранете излишното, а отгоре може да покриете с прозрачен лак, за да не "бягат" мънистата.

Яйца в техника декупаж

За да украсите великденските яйца с помощта на техниката декупаж вземете няколко красиви цветни хартиени салфетки (може и с великденски мотиви). Ако салфетките са двойни, отделете горния слой с рисунките от бялата част. Накъсайте салфетките на ивици – не е необходимо да бъдат напълно еднакви – техният шик се крие, именно в небрежността! Нанесете с четка малко лепило върху яйцето и залепете парченце салфетка. След това, добавете друго и следващо, и следващо… Не заглаждайте хартия, а само леко пригладете с пръсти – нека се получи въздушен ефект. Оставете великденските яйца да изсъхнат и ги подредете в красива кошница.

Яйца на петна

Това е един много лесен и ефектен начин за декорация на великденски яйца.  Трябва ви само парченце домакинска гъба, с която като с тампон да нанасяте боята по повърхността на яйцето. Боята, която се използва за този вид декорация е акрилна. Ако не разполагате с няколко цвята можете да си купите само бяла акрилна боя и да боядисате яйцата в различни цветове с нормални бои за яйца. След това с тампончето от гъбата нанасяте белите петна.

Мраморни яйца

За този вид декорация на яйца ще ви трябват боички и по лъжица олио и лъжица оцет за всяка чаша с разтворена в нея боичка. Потапяте яйцето в първия цвят. Оставяте го да поеме боята. После го извадете и ще видите, че яйцето не е плътно боядисано. Подсушете го със салфетка или домакинска хартия. След това потопете яйцето в следващия цвят. Можете да повтаряте процедурата докато постигнете желания ефект.

Писани яйца

Тази техника, наречена още багик, е разпространена в много краища на България. Типични примери са Чепинско, Велинград, Ракитово. Практикува се със специален инструмент – писалка. На върха на писалката има восък, който като се загрее на свещ рисува фигурите по яйцата. Самите яйца трябва да се сурови, а писеца на писалката се нагрява переодично на свещта докато се изпише цялото яйце. Впрочем с подобна техника се правят и световноизвестните украински писани яйца.

Рисувани яйца

Онези от вас, които умеят да рисуват могат да проявят таланта си при декорацията на великденските яйца. Използват се различни бои и контур – акрилни бои или бои за керамика, както е в случая на неводна основа, за да не се отмива лесно боята. Такъв тип яйце е по-подходящо за сувенир или подарък за приятели. С дебела четка се нанася основния цвят. След това с много тънка четка се рисуват орнаментите. Яйцата са добре сварени предварително и охладени. Ако искате за основа можете да ползвате обикновена боя за яйца и върху нея да рисувате.

Има много техники за декорация на яйца  - лесни и по-трудни, традиционни, оригинални, всякакви. Остава само да си изберете или просто да разгърнете въображението си и да направете най-хубавите великденски яйца!