Експерт: Купувайте агнешко само от регистрирани търговски обект

"Не купувайте традиционните храни за празниците от багажници"

Хората да купуват традиционните храни за Великденските празници само от регистрирани търговски обекти, а не от багажници на автомобили. За това призова в сутрешния блок на БНТ директор на дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните д-р Любомир Кулински.

"В регистрираните търговски обекти до голяма степен има проследимост и гаранции за качество на храните. Ако на агнешкото месо няма печат, това означава, че не е от регламентирани кланици", уточни експертът. "При нелегалното агншеко човек рискува собственото си здраве и здравето на семейството си, тъй като няма никакви здравни гаранции за месото".

"Понякога рискът за здравето от заразено месо остава и след термичната обработка", предупреди д-р Кулински. По думите му яйцата при определени условия също могат да бъдат рискова храна – при наличие на салмонелната бактерия.

"Хората трябва да внимават за кода на черупката, който се състои от две букви и десетина цифри, което гарантира, че яйцата са с регламентиран произход", обясни експертът.

"За да носи една храна наименованието био, трябва да отговаря на много строги условия. Сертификацията е дълъг и скъп процес. Ако производителят твърди, че козунакът е био, трябва да докаже, че всичките му съставки са сертифицирани като био", заяви д-р Любомир Кулински.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен