Пожарната опасност по време на великденските празници

Не губете самообладание, а незабавно изберете тел.112

Предстои честването на Великденските празници. Това събитие е свързано със събирането на големи групи хора, както в църковните храмове, така и на други обществени места. Християнската традиция изисква спазването на определени ритуали при отбелязването на празника, един от които е паленето и пренасянето на горящи свещи от църквите до домовете, което крие риск от повишаване на пожарната опасност и възникване на запалване и пожар. Много хора палят свещи и кандила вкъщи, които остават без наблюдение. Откритият пламък лесно запалва намиращите се в близост горими материали.

 Огнеборците напомнят, че макар да се повишава предпразничното настроение, не трябва да се подценява опасността от пожар. При посещението на църковните храмове и другите обществени места да се спазват установените в тях противопожарни правила и норми. Най-често причината за възникване на пожар вкъщи, на работното място или друго закрито помещение се дължи на човешката небрежност.

РДПБЗН – Добрич апелира към всички граждани и гости на област Добрич:

-   да не се изхвърлят безразборно горящи свещи и клечки кибрит;

-   горящите свещи да се поставят на безопасни места, върху негорими подложки на разстояние от горими материали;

-   да не се допуска деца сами да палят свещи и клечки кибрит;

-   на обществени места мислете за своята безопасност и тази на хората около Вас;

-   за да не се помрачава настроението Ви, когато отивате да празнувате, убедете се, че вкъщи сте изключили уредите, които крият опасност от възникване на пожар;

-   В случай на пожар трябва да знаете:

Много важно е да запазите спокойствие и да не изпадате в паника. На обществени места паниката много бързо се предава на околните и пречи на взимането на правилни решения. Не губете самообладание, а незабавно изберете тел.112 и съобщете: къде гори, какво гори и има ли хора в опасност. Уверете се, че знаете къде точно са изходите и пристъпете към евакуация на хората от застрашените помещения. При възможност за извършване на гасителни действия започнете пожарогасене с налични пожарогасителни средства – пожарогасители или вътрешни пожарни кранове, но не правете компромис със собствената си безопасност.     

 Запомнете: преди да предприемете гасене, ако в близост до пожара протича ел. ток, първо изключете захранването, ако не успеете, то тогава единственото безопасно гасене може да се извърши с прахов пожарогасител.

Ако не могат да се извършват гасителни действия, напуснете горящото помещение по най-краткия и безопасен път за евакуация, като след себе си затворете вратата на горящото помещение. 

При преминаване през задимена среда или влизане в задимено помещение се движете с приведено ниско към пода тяло, където димът е по-рядък и с ръка се опирайте по стената, за да намерите изхода.

При отравяне с въглероден окис пострадалите се изнасят на чист въздух, разхлабват се дрехите им и се оставят в покой. При необходимост се извършва изкуствено дишане “уста в уста” или “уста в нос”. Дават се течности и се транспортират до болнично заведение.

Ако в горящото помещение има деца, търсете ги в ниши, зад шкафове и на други места, където биха се скрили.

Въпреки сериозния характер на казаното дотук, материалът няма за цел да помрачи празничното Ви настроение. Служителите от РДПБЗН – Добрич се надяват, че запознати с противопожарните правила, сте по-уверени в безопасността си и умело ще се справите в ситуация на пожар. Пожелаваме Ви весело и безаварийно посрещане на празниците.

 


 

 

 

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"