Старозагорски ученик - виртуоз спечели световен конкурс

Мариан Божидаров е лауреат на деветия международен конкурс за немска и австрийска музика, носител е на голямата награда от 23-я национален конкурс за българска музика на името на Върбан Върбанов

15-годишният старозагорец Мариан Божидаров, спечели първата награда от световният конкурс, обявен от британското музикално училище „Уитгифт“ и от есента ще учи при Андрю Маринар, първи кларнетист на лондонската филхармония.

Деветокласникът от НУМСИ „Христина Морфова“ е бил сред двадесетте невръстни музиканти от цял свят, които са били директно поканени за прослушването на 6 април в Лондон , сподели баща му, тромпетистът от военния духов оркестър Кирил Божидаров.

Заедно с с него журито е поканило и още един участник от Англия. Предварителният подбор е продължил две години.
Малчуганът е пето поколение кларнетист, с инструмента се „запознал“ преди 5 години, а зад пианото седнал за пръв на 4-годишна възраст.

Малкият виртуоз е лауреат на деветия международен конкурс за немска и австрийска музика, носител е на голямата награда от 23-я национален конкурс за българска музика на името на Върбан Върбанов.
Момчето е посещавало майсторските класове на академик Петко Радев и на колегите му от САЩ, Франция и Щвейцария , професорите Вангел Тангъров, Филип Купър и Едуард Брунър.

Мариан свири с инструмент от престижната марка Buffet Crampon, заедно с бъдещия си учител са имали съвместно участие в концерт, посветен на 80-та годишнина от рождението на академик Радев през 2013 година.

Спечелената стипендия в размер на 150 000 паунда е за тригодишно обучение в „Уитгифт“, успоредно с уроците в Лондон момчето ще продължи образованието си и в Града на липите като частен ученик.

Източник: МониторСнимка на Деня

Щрихи от Плевен